Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfria bovete- och surdegsbröd
Glutenfritt bovete- och surdegsbröd
Publicerad på
Glutenfritt bovete- och surdegsbröd
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Tillagningstid
15
minuterHårlös
Ingredienser
1,5 l vatten
bara från den tidigare degen eller t.ex. en skiva surdegsbröd
7,5 dl Glutenfritt grovt bovetemjöl från Virtasalmi Cereal Products
1-1,5 msk havssalt
2 dl Virtasalmi's Grain Product Glutenfritt mörkt fullkornsrismjöl
2 dl Glutenfritt mörkt Tef-kornmjöl eller glutenfritt majsmjölfrån Virtasalmi's Cereal Product
för bakning: glutenfritt bovetemjöl
Beredning
- Mät upp vatten, bovetemjöl och rot i en skål.
- Täck över behållaren med en ren trasa eller ett lock, men stäng inte locket ordentligt.
- Låt jäsa i ½-1 dygn.
- Bubblor kommer att stiga upp från botten av den färdiga rotfrukten när du rör om den.
- Blanda ihop de övriga ingredienserna och tillsätt blandningen till degen lite i taget.
- Degen är till en början mycket lös, men blir fastare när psylliumet sväller.
- Låt degen jäsa i minst ett par timmar. En längre jästid är inget problem.
- Bred ut degen med mjölade händer på ett bakplåtspapper till en ca 1-1,5 cm tjock platta och använd ett dricksglas eller en rund form för att göra limpor av degen.
- Kom ihåg att ta med en "knytnävsstor" i frysen för nästa bakningstillfälle.
- Låt brödet jäsa i en halvtimme innan det gräddas.
- Baka i 250 grader varm ugn i ca 15-20 minuter.
- Förvara bröden i en lufttät behållare eller frys in dem för att förhindra att den höga fukthalten i brödet möglar.
- Den bästa tiden att baka surdegsbröd utan jäst är runt fullmånen.
- Gång på gång blir degroten bättre och bättre.
Är namnet avsiktligt "onda" brödpinnar? Eller har bokstäverna blandats ihop och namnet var tänkt att vara surdegsbröd? Namnet "onda" limpor är verkligen roligt. 🙂
😀 Hej! Tack för att du märkte det.
Du kan också rulla rotklumpen tunn och torka den, det var så man gjorde förr i tiden, roten blir bättre och starkare..kom ihåg att vända den på ett torrt ställe, lägg inte plast ovanpå eller under..om du har ett galler är det bra för att torka roten, naturligtvis märks det att blötläggning av roten är önskvärt när du återanvänder den, men i samma rotvatten smälter det..kom ihåg att torka rotbrödet..så att det är krispigt när du skär det.
Hej Anni!
Det är verkligen ett annat sätt att spara dem till nästa bakning. Tack för tipset!
Mariia från Cereal Products