Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfria Runebergstårtor
Glutenfria Runebergstårtor
Publicerad på
Glutenfria Runebergstårtor
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
12
stTillagningstid
15
minuterHur man gör glutenfria runebergskakor - 12 stycken
Ingredienser
200 g smör
1,5 dl socker
3 ägg
2 dl Ljus glutenfri mjölblandning från Virtasalmen Viljatuote
2 dl glutenfria pepparkorn (eller glutenfritt ströbröd)
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde
- Inuti kakan
n. 75 g hallonsylt (steksäker)
- Förstärkning
1 dl vatten
0,25 dl socker
1 msk rom eller några droppar romsmak
- Dekoration
hallonsylt eller marmelad
1 dl florsocker
n. 2 tsk Citronsaft eller vatten
Beredning
- Vispa det mjuka smöret och sockret fluffigt.
- Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig vispning.
- Tillsätt de blandade mjölsorterna under försiktig omrörning, växelvis med grädden.
- Tryck ut degen i smorda och mjölade tartformar (2/3 av volymen).
- Pressa hallonsylt i degen.
- ELLER Skeda lite smet i muffinsformar. Lägg en liten sked hallonsylt i mitten och häll på mer smet så att sylten täcks.
- Grädda bakelserna i mitten av ugnen i 200°C i ca 15-20 minuter, tills ovansidan har fått fin färg.
- Koka upp vattnet och lös upp sockret i det. Smaka av med rom eller smaksättare. Skeda buljongen över de något avsvalnade tårtorna. Låt svalna.
- Mät upp florsockret i botten av en liten skål och tillsätt citronsaften precis så mycket att sockret blir fuktigt och en smidig massa bildas. Skeda upp blandningen i en liten plastpåse. Gör ett litet hål i hörnet och tryck ut glasyren till en ring runt sylten. Låt glasyren torka.
- Servera tårtorna med kaffe eller te
Tack för receptet!
tskJag ersatte äggen med 2 st psyllium blandat med vatten, vilket blev ganska mycket i rådegen, men utmärkt i bakverket!
msk Mandelmjölet ersatte jag med Virtasalmis lätta mjölmix +1 kokosflingor, vilket ger en fin munkänsla utan att smaka i slutprodukten.
Till spritsningen använde jag orangea gingersnaps, som gav en riktigt fin orange twist till bakverket och passade riktigt bra med hallonsylt och florsockerglasyr!
Hej Päivi,
Tack för tipsen! 🙂 Kul att höra att du kunde modifiera receptet efter eget tycke och smak.
Ett bra recept,
Jag hade också lite TV-skräp bara för att jag inte hade allt i skåpet. tsk Smör som olja, mandelmjöl som pepparkorn, grädde med kokosgrädde och jag kryddade upp med massor av kanel, lite citronsaft + en skvätt ingefärspulver 😊.
T. Hemmabagare
Yum, låter bra! 🙂
Det här är ett bra recept, jag bakade enligt instruktionerna, jag använde glutenfria brödsmulor.
För att fukta använde jag punsch och lite mandellikör.
Kakans konsistens och smak är bra. Tack 🙂