Informationsbank - Livsmedelsallergier

Födoämnesallergier, frukost, kaffe

Livsmedelsallergier

En livsmedelsallergi är en reaktion i immunsystemet mot ett visst livsmedel eller en viss livsmedelskomponent. Symtomen kan variera från milda, som utslag och magsmärtor, till allvarliga allergiska reaktioner, som anafylaxi. Det är viktigt att identifiera och undvika allergener för att förebygga allergiska reaktioner.

Födoämnesallergier ökar >>
Vad orsakar matallergi? >>
Födoämnesallergier i vardagen >>
Födoämnesallergier, glutenfri bakning och matlagning >>
Läs noga på produktens etikett >>

Livsmedelsallergierna ökar

Födoämnesallergier blir allt vanligare och kan innebära utmaningar i den dagliga matlagningen, bakningen och tillagningen.
Finlands Allergi-, Hud- och Astmaförbund uppskattar att cirka 2-5% av alla vuxna finländare upplever allergiska symtom som orsakas av mat, medan 5-8% av alla barn i Finland har matallergier. Matallergier hos barn blir ofta bättre i skolåldern.

Det är viktigt att komma ihåg att symtom som orsakas av mat inte nödvändigtvis beror på en allergi, utan kan orsakas av tillstånd som celiaki, irritabel tarm (IBS), glutenkänslighet eller laktosintolerans.

Det är därför alltid värt att kontrollera med din läkare vilka symtomen är och hur de ska behandlas på rätt sätt. En födoämnesallergi diagnostiseras genom ett exponeringstest som utförs av en läkare. Vid behov används även laboratorietester.

Vad orsakar matallergi?

Orsaken till en födoämnesallergi är ofta det protein i livsmedlet eller ingrediensen som personen är överkänslig mot. De allra flesta livsmedelsallergier är lindriga, men i värsta fall leder exponering till anafylaxi, en allvarlig allmän allergisk reaktion där adrenalininjektion används som första hjälpen. I händelse av anafylaxi ska patienten omedelbart uppsöka sjukhusets akutmottagning för vidare behandling.

I Finland förknippas livsmedelsallergier hos vuxna och barn vanligen med följande livsmedelsgrupper

  • Mjölkprodukter: mjölk, yoghurt, ost, smör
  • Ägg: Hela ägget, gulan, protein
  • Nötter: mandel, valnöt, pecannöt, cashewnöt
  • Baljväxter: jordnötter, sojabönor, sojasås, tofu, tempeh
  • Vete: gluteninnehållande spannmål som vetemjöl, bröd, pasta
  • Fisk och skaldjur: t.ex. lax, tonfisk, krabba, räkor, musslor
  • Frukt: äpple, banan, citrusfrukt, kiwi, jordgubbe
  • Grönsaker: selleri, morot, tomat, potatis

Enligt Institutet för hälsa och välfärd i Finland kan livsmedelstillsatser också orsaka allergier.

Livsmedelsallergier i vardagen

Det är uppenbart att livsmedelsallergier påverkar det dagliga livet, oavsett hur mild eller svår allergin är. I enlighet med kostrekommendationerna bör man dock sträva efter att säkerställa ett tillräckligt och varierat kostintag och att på lämpligt sätt ersätta livsmedel som undviks på grund av allergier.

Näringsexperter kan hjälpa till att planera en ersättande, varierad kost. Den nationellahjälplinjen för matallergier vid Birkalands allergi- och astmaförbund svarar på matrelaterade frågor.

På förbundets webbplats finns också många praktiska tips och information för personer med matallergi. Vid resor och restaurangbesök kan du ta med dig ettAllergikort för att förbättra kommunikationen, som kan begränsas av till exempel språkbarriärer.

Livsmedelsallergier, glutenfri bakning och matlagning

Glutenhaltiga spannmålsprodukter är en grupp av livsmedelsallergier. En spannmålsallergi är en allergisk reaktion mot ett visst spannmål, medan celiaki är en autoimmun sjukdom som orsakas av gluten i spannmål. Spannmålsallergi kan endast upptäckas genom ett undvikande-exponerings-test.

Typiska symtom på spannmålsallergi är tarm-, hud- eller luftvägssymtom, som oftast orsakas av livsmedel som innehåller vete, korn eller råg.

Vissa personer med födoämnesintolerans måste också undvika produkter som innehåller ris, majs, hirs och bovete.Enligt Coeliac Society är de vanligaste spannmålssorterna som orsakar allergisymtom vete, korn och råg. Korsreaktivitet mellan dessa tre sädesslag är vanligt, men människor kan också få symtom av bara ett visst sädesslag. De olika sädesslagen processas ofta i samma produktionsanläggningar, vilket innebär att det finns en risk att även icke-allergiframkallande sädesslag kan bli kontaminerade, dvs. att små mängder allergiframkallande sädesslag blandas in. 

Behandlingen av spannmålsallergi är att undvika de spannmålssorter som orsakar symtomen. Hur noggrant man undviker spannmål är individuellt och beror på hur allvarliga symtomen är. Om allergin endast orsakar milda och snabbt övergående symtom kan spannmålsprodukter ätas inom ramen för symtomen.  

Läs produktbeskrivningarna noggrant

Märkning innebär att tillverkaren är skyldig att ange vilka ingredienser som ingår i produkten. På produktetiketten står det om produkten är glutenfri och i övrigt lämplig för personer med spannmålsallergi. En glutenfri produkt kan innehålla gluten från spannmål och den potentiella risken för kontaminering under odling, skörd, förvaring eller beredning bör beaktas.

Det finns också en risk för kontaminering under förvaring eller beredning i hemmet. Glutenfri betyder inte automatiskt att den är lämplig för personer med exempelvis veteallergi, eftersom den kan innehålla veteprotein. Det är därför viktigt att kontrollera produktens etikett för att se om produkten innehåller ingredienser som kan orsaka allergier hos den som konsumerar den.

Allt mjöl, alla mjölmixer och andra malda produkter som tillverkas av Virtasalmen Viljatuote är 100% glutenfria och inga tillsatser eller konserveringsmedel används vid tillverkningen. En del av produkterna som tillverkas av Viljatuote är också lämpliga för personer som är allergiska mot till exempel majs och ris.

För mer information om matallergier, se följande källor som vi använder:

Andra relaterade artiklar: