Informationsbank - Glutenfri kost

Glutenfri mjölblandning

Glutenfri kost

En glutenfri diet är en diet där inga spannmålsprodukter som innehåller gluten, såsom vete, korn och råg, konsumeras.

Dessa sädesslag innehåller protein som kan orsaka inflammation och andra symtom hos personer med celiaki och glutenkänslighet. När man följer en glutenfri diet ersätts glutenhaltiga sädesslag med andra glutenfria alternativ som ris, quinoa, bovete och majs. Durra, teff och tapioka, som används i stor utsträckning runt om i världen, är också lämpliga alternativ som en del av en glutenfri kost.



Celiaki och IBS - olika dieter >> Att bli glutenfrikan vara ett tvång eller ett val >>Hur man blir glutenfri >>

Tips för att starta ett glutenfritt liv >>

Celiakiförbundet uppskattar att det finns minst 150 000 personer i Finland som följer en glutenfri diet. En stor del av dem lider av celiaki eller spannmålsallergi, men allt fler övergår till glutenfri kost av andra orsaker, till exempel personer som lider av olika tarmsjukdomar eller irritabel tarm.

Celiaki och IBS - olika dieter


En person med celiaki bör undvika livsmedel som innehåller gluten, som orsakar tarmsymtom. IBS-patienters reaktioner på olika livsmedel varierar, men FODMAP-livsmedel som ofta orsakar gastrointestinala symtom och innehåller jäsbara kolhydrater som absorberas dåligt i tunntarmen är bland annat mejeriprodukter, äpple, lök, broccoli, bönor och linser samt artificiella sötningsmedel.

Celiakiker bör undvika gluten hela livet, medan personer med IBS kan begränsa FODMAP-livsmedel för att lindra symtomen. FODMAP-restriktion är inte nödvändig för personer med celiaki och en glutenfri kost är inte nödvändigtvis effektiv för att lindra symtomen vid IBS.

Det är viktigt att diskutera lämplig kost med din läkare eller dietist i båda fallen.

Att bli glutenfri kan vara en fråga om nödvändighet eller val


En glutenfri kost är ett måste för personer med celiaki, en autoimmun sjukdom som skadar tunntarmens slemhinna under påverkan av gluten. Celiaki är ett tillstånd som det inte finns något känt botemedel mot. Men genom att följa en glutenfri diet kan personer med celiaki leva ett symtomfritt och tillfredsställande liv.

En glutenfri kost kan också vara ett alternativ för dem som har en bekräftad glutenkänslighet. Symtomen liknar dem vid celiaki, men tarmvävnaden är inte skadad som hos celiakipatienter.

Symtomen på glutenkänslighet kan variera från lindriga till svåra och kan omfatta buksmärtor, diarré, förstoppning, trötthet och hudsymtom. Duodecim har publicerat en artikel Nutritional management of irritable bowel syndrome som på ett heltäckande sätt diskuterar kostens roll i behandlingen av IBS-symtom. För personer med IBS har glutenhaltiga spannmål visat sig vara en vanlig orsak till symtom, så att ersätta dem med glutenfria råvaror kan ge symtomlindring.

Hur går jag över till en glutenfri kost?

Behovet av och nyttan med en glutenfri kost varierar från individ till individ och bör endast påbörjas när behovet har bekräftats, till exempel genom en medicinsk diagnos.

Vissa näringsämnen kan vara svåra att få i sig i de mängder som krävs på en glutenfri diet.

Till exempel är B-vitaminer, järn och fibrer viktiga näringsämnen att tänka på. Det är viktigt att se till att din glutenfria kost är varierad och innehåller alla näringsämnen du behöver. Det är därför viktigt att diskutera med din läkare innan du övergår till en glutenfri livsstil, och det är också en bra idé att samarbeta med en dietist för att utveckla en kost som är tillräckligt näringsrik och varierad för att tillgodose dina behov.

  • Förstå vad glutenfritt innebär, vilka livsmedel och maträtter som innehåller gluten - det kan gömma sig i oväntade produkter som såser, marinader och färdigmat.
  • Gluten kan också finnas kvar i de redskap och den utrustning som används för matlagning och bakning - använd vid behov olika redskap och utrustning för glutenhaltiga och glutenfria bakverk och livsmedel
  • Ta en titt på de glutenfria alternativen och bedöm vilket som passar dig bäst.
  • Försök inte att ändra allt på en gång. Börja med att byta ut en eller två måltider i veckan mot glutenfria alternativ. Efter en diagnos av celiaki bör all mat ändras till glutenfri.
  • Prova nya glutenfria ingredienser och recept och upptäck nya favoriter.
  • Om det behövs, läs noga på produktetiketterna och kontrollera att de är helt glutenfria.
  • Prata med din läkare eller dietist om en glutenfri kost och om den är rätt för dig
  • Gå med i glutenfria nätgemenskaper eller stödgrupper för att få råd och kamratstöd.
  • Be din familj och dina vänner om hjälp. Prata med människor du känner som äter glutenfri kost.

Tips för att börja ett glutenfritt liv


Det kan ta tid att vänja sig vid en ny diet: bli inte avskräckt om du gör misstag vid glutenfri matlagning eller bakning. Att lära sig är en del av processen.

Planera dina måltider i förväg: det hjälper dig att undvika frestelser i form av glutenhaltiga livsmedel. Hitta glutenfria recept från dina favoritrestauranger.

Ha glutenfria snacks till hands: på så sätt har du alltid något att äta när du blir hungrig.

Fråga och se till att rätterna är glutenfria: När du äter ute, fråga om de erbjuder glutenfria alternativ.

Förvara livsmedel och ingredienser på rätt sätt: se till att glutenfria och glutenhaltiga livsmedel aldrig kommer i kontakt med varandra. Om det behövs, använd andra redskap och tillbehör, t.ex. skärbrädor, kavel och stekpannor, endast för glutenfri bakning och matlagning.


För mer information om glutenfri kost, se följande källor som vi använder:

Andra relaterade artiklar: