Tietopankki – Gluteeniton ruokavalio

Gluteeniton jauhoseos

Gluteeniton ruokavalio

Gluteeniton ruokavalio on ruokavalio, jossa ei nautita mitään gluteenia sisältäviä viljatuotteita, kuten vehnää, ohraa ja ruista. Nämä viljat sisältävät proteiinia, joka voi aiheuttaa keliaakikoille ja gluteeniherkille ihmisille suoliston tulehduksia ja muita oireita.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattaessa gluteenia sisältävät viljat korvataan muilla gluteenittomilla vaihtoehdoilla, kuten riisillä, kvinoalla, tattarilla ja maissilla. Maailmalla laajalti käytetyt durra, teff ja tapioka ovat myös sopivia vaihtoehtoja osaksi gluteenitonta ruokavaliota.

Keliakia ja IBS – erilaiset ruokavaliot >>
Gluteenittomuus voi olla pakon sanelemaa tai oma valinta >>
Miten siirryn gluteenittomaan ruokavalioon >>

Vinkkejä gluteenittoman elämän aloittamiseen >>

Keliakialiitto arvioi, että Suomessa on vähintään 150 000 henkilöä, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota. Suuri osa heistä sairastaa keliakiaa tai vilja-allergiaa, mutta yhä useampi siirtyy noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota muista syistä, kuten esimerkiksi eri suolistosairauksista tai ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät henkilöt.

Keliakia ja IBS – erilaiset ruokavaliot


Keliakiaa sairastava henkilö välttää gluteenia sisältäviä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat suolisto-oireita. IBS-potilaiden reaktiot eri ruoka-aineisiin vaihtelevat, mutta usein ruoansulatuskanavan oireita aiheuttavia, fermentoituvia ja heikosti ohutsuolessa imeytyviä hiilihydraatteja sisältäviä FODMAP-ruoka-aineita ovat esimerkiksi maitotuotteet, omena, sipuli, parsakaali, pavut ja linssit sekä keinotekoiset makeutusaineet.

Keliaakikon on vältettävä gluteenia koko eliniän ajan, kun taas IBS:ää sairastava voi rajoittaa FODMAP-ruoka-aineita oireiden lievittämiseksi. FODMAP-ruokavalion rajoittaminen ei ole välttämätöntä keliaakikoille, eikä gluteeniton ruokavalio ole välttämättä tehokas IBS:n oireiden lievittämisessä.

On tärkeää keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa sopivasta ruokavaliosta molemmissa tapauksissa.

Gluteenittomuus voi olla pakon sanelemaa tai oma valinta


Gluteeniton ruokavalio on pakollinen keliaakikoille, sillä heillä on autoimmuunisairaus, joka vahingoittaa ohutsuolen limakalvoa gluteenin vaikutuksesta. Keliakia on sairaus, jolle ei tunneta parannuskeinoa. Gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla keliaakikot voivat kuitenkin elää oireetonta ja täysipainoista elämää.

Gluteeniton ruokavalio voi olla vaihtoehto myös niille, joilla on todettu gluteeniherkkyys. Oireet ovat samankaltaisia kuin keliakiassa, mutta suoliston kudokset eivät vaurioidu keliakiapotilaiden tapaan. Gluteeniherkkyyden oireet voivat vaihdella lievistä vaikeisiin, ja ne voivat sisältää vatsakipua, ripulia, ummetusta, väsymystä ja iho-oireita.

Duodecimissä on julkaistu artikkeli Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito jossa käsitellään laajasti ruokavalion merkitystä IBS-oireiden hoitamisessa. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien osalta on havaittu gluteenia sisältävien viljojen aiheuttavan yleisesti oireita, joten niiden korvaaminen gluteenittomilla raaka-aineilla voi tuoda helpotusta oireisiin.

Miten siirryn gluteenittomaan ruokavalioon?

Gluteenittoman ruokavalion tarpeellisuus ja hyödyllisyys vaihtelee yksilöstä toiseen, ja se tulisi aloittaa vasta, kun on varmistettu sen tarve esimerkiksi lääketieteellisen diagnoosin kautta.

Osaa ravintoaineita voi olla haasteellisia saada tarvittavassa määrin gluteenittomalla ruokavaliolla. Esimerkiksi B-vitamiinit, rauta ja kuidut ovat tärkeitä huomioitavia ravintoaineita.

On tärkeää varmistaa, että gluteeniton ruokavalio on monipuolinen ja sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet. Siksi on tärkeätä keskustella lääkärisi kanssa ennen kuin siirryt kohti gluteenitonta elämää, lisäksi on hyvä laatia ravintoterapeutin kanssa riittävän ravitseva ja monipuolinen ruokavalio omiin tarpeisiisi.

  • Ymmärrä mitä gluteenittomuus tarkoittaa, mitkä ruoka-aineet ja ruoat sisältävät gluteenia – sitä voi piiloutua yllättäviin tuotteisiin, kuten kastikkeisiin, marinadeihin ja valmisruokiin.
  • Gluteenia voi jäädä myös ruoan valmistukseen ja leivontaan käytettyihin välineisiin ja tarvikkeisiin – käytä tarvittaessa eri tarvikkeita ja välineitä gluteenipitoisten ja gluteenittomien leivonnaisten ja ruokien valmistukseen
  • Tutustu gluteenittomiin vaihtoehtoihin ja arvioi mitkä olisivat sinulle sopivimmat  vaihtoehdot.
  • Älä yritä muuttaa kaikkea kerralla. Aloita vaihtamalla yksi tai kaksi ateriaa gluteenittomiin vaihtoehtoihin viikossa. Keliakiadiagnoosin jälkeen kaikki ruoka pitää muuttaa gluteenivapaaksi.
  • Kokeile uusia gluteenittomia raaka-aineita sekä reseptejä ja löydä uusia suosikkeja.
  • Lue tarvittaessa tuoteselosteet huolellisesti ja tarkista, että ne ovat täysin gluteenittomia.
  • Keskustele lääkärisi tai ravitsemusterapeutin kanssa gluteenittomasta ruokavaliosta ja sen sopivuudesta omaan tilanteeseesi
  • Liity gluteenittomuuteen liittyviin verkkoyhteisöihin tai tukiryhmiin saadaksesi neuvoja ja vertaistukea.
  • Kysy apua perheeltäsi ja ystäviltäsi. Keskustele gluteenitonta ruokavaliota noudattavien tuttujesi kanssa.

Vinkkejä gluteenittoman elämän aloittamiseen


Uuteen ruokavalioon tottuminen voi viedä aikaa: Älä lannistu, jos teet gluteenittomassa ruoanvalmistuksessa tai leivonnassa virheitä. Oppiminen on osa prosessia.

Suunnittele ateriat etukäteen: Tämä auttaa sinua välttämään houkutuksia gluteenipitoisiin ruokiin. Etsi suosikkiruokiesi gluteenittomia reseptejä.

Pidä gluteenittomia välipaloja käsillä: Näin sinulla on aina jotain syötävää, kun näläntunne yllättää.

Kysy ja varmista annosten gluteenittomuus: Kun ruokailet ravintolassa, kysy tarjoavatko he gluteenittomia vaihtoehtoja.

Säilytä ruoat ja ainekset oikein: Varmista, että gluteenittomat ja gluteenipitoiset ruoat eivät koskaan kosketa toisiaan. Käytä tarvittaessa eri välineitä ja tarvikkeita, kuten leikkuulautoja, kaulimia ja vuokia, ainoastaan gluteenittomaan leivontaan ja ruoanlaittoon.


Lisätietoa gluteenittomasta ruokavaliosta löydät seuraavista käyttämistämme lähteistä:

Muita aihepiiriin liittyviä artikkelejamme: