Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfria havrekakor
Glutenfria havrekakor
Publicerad på
Glutenfria havrekakor
Recept av Helka Tukiainen
Tillagningstid
35
minuterGlutenfria surdegskakor kan fyllas med t.ex. färskost och kallrökt lax. Det glutenfria tef-mjölet från Virtasalmi Cereal Products ger brödet en härlig färg.
Ingredienser
- På kvällen
3 dl teff surdeg
9 dl ljummet vatten
- På morgonen
2 dl ljummet vatten
3 tsk salt
3 dl Glutenfritt grovt bovetemjöl från Virtasalmi Cereal Produkt
Beredning
- Tillsätt ljummet vatten, salt och blanda väl.
- Tillsätt mjölet gradvis hela tiden och arbeta degen antingen med en elvisp eller med degkrokarna på en elvisp i ca 5 minuter.
- Låt degen svälla runt. 10 minuter.
- Ta upp degklumpar i matskedsstorlek på ett bakplåtspapper och klappa ut dem till runda platta limpor med botten av en mjölad matsked eller med mjölade händer.
- Rosta på varm plats under bakplåtspapper i ca. 1 timme.
- Stick en gaffel i toppen av bröden och grädda i 200°C varm ugn i 20 minuter.
- Låt bröden svalna under ett bakplåtspapper och skär dem på mitten med en tandad kniv.
- Var försiktig när du delar brödet eftersom det är tunt så att du inte skär dig i händerna.
- Lägg tillbaka dem på bakplåten med snittytan uppåt och låt dem torka i en 150°C varm ugn i ca 15-20 minuter.
Förvara glutenfria surdegskakor på en torr plats, t.ex. i en burk eller glasburk. Helka Tukiainen |Helkas köksblogg
Nää on syntisen hyviä <3
Men du bör klippa brödet på mitten med en sax, så att det är mindre risk att skära dig i handen.
Hej Heidi,
Tack för din kommentar! Att klippa med en sax är ett bra tips 🙂 .
Supergott!!! Tack för receptet.
Går det att byta ut bovetemjölet mot något annat mjöl utan att det i grunden förändrar smaken på surdegskakorna?
Hej Riikka,
Tack för din kommentar och kul att du gillade den! 🙂 Du kan ersätta bovetemjölet med havremjöl eller mörkt rismjöl, till exempel. Varje mjöl har sin egen smak, så om du byter mjöl kommer smaken att förändras - ibland till och med till det bättre. Varje mjöl sväller också olika i vätskan och experimenterar kommer att berätta om förhållandet är 1: 1.