Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfria havrekakor

Glutenfria havrekakor

Glutenfria havrekakor

Recept av Helka Tukiainen
5.0 från 2 röster
Tillagningstid

35

minuter

Glutenfria surdegskakor kan fyllas med t.ex. färskost och kallrökt lax. Det glutenfria tef-mjölet från Virtasalmi Cereal Products ger brödet en härlig färg.

Beredning

  • Tillsätt ljummet vatten, salt och blanda väl.
  • Tillsätt mjölet gradvis hela tiden och arbeta degen antingen med en elvisp eller med degkrokarna på en elvisp i ca 5 minuter.
  • Låt degen svälla runt. 10 minuter.
  • Ta upp degklumpar i matskedsstorlek på ett bakplåtspapper och klappa ut dem till runda platta limpor med botten av en mjölad matsked eller med mjölade händer.
  • Rosta på varm plats under bakplåtspapper i ca. 1 timme.
  • Stick en gaffel i toppen av bröden och grädda i 200°C varm ugn i 20 minuter.
  • Låt bröden svalna under ett bakplåtspapper och skär dem på mitten med en tandad kniv.
  • Var försiktig när du delar brödet eftersom det är tunt så att du inte skär dig i händerna.
  • Lägg tillbaka dem på bakplåten med snittytan uppåt och låt dem torka i en 150°C varm ugn i ca 15-20 minuter.


  • Förvara glutenfria surdegskakor på en torr plats, t.ex. i en burk eller glasburk. Helka Tukiainen |Helkas köksblogg

4 Kommentarer

  1. Nää on syntisen hyviä <3

    Men du bör klippa brödet på mitten med en sax, så att det är mindre risk att skära dig i handen.

    1. Hej Heidi,

      Tack för din kommentar! Att klippa med en sax är ett bra tips 🙂 .

  2. Supergott!!! Tack för receptet.
    Går det att byta ut bovetemjölet mot något annat mjöl utan att det i grunden förändrar smaken på surdegskakorna?

    1. Hej Riikka,
      Tack för din kommentar och kul att du gillade den! 🙂 Du kan ersätta bovetemjölet med havremjöl eller mörkt rismjöl, till exempel. Varje mjöl har sin egen smak, så om du byter mjöl kommer smaken att förändras - ibland till och med till det bättre. Varje mjöl sväller också olika i vätskan och experimenterar kommer att berätta om förhållandet är 1: 1.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.