Hemsidan " Glutenfria recept " Salta bakverk " Glutenfritt surbröd med teffmjöl

Glutenfritt surbröd med teffmjöl

Glutenfritt surbröd med teffmjöl

Recept av Helka Tukiainen
0.0 från 0 röster
Tillagningstid

50

minuter

Glutenfritt surdegsbröd har en härlig smak. Traditionell bakning av surdegsbröd har blivit allt populärare på senare tid. Bröd bakat i surdeg doftar och smakar helt annorlunda än så kallat färskt bröd. Med Virtasalmi Cereal Products mjöl kan du göra surdegsbröd glutenfritt.

Ingredienser

Beredning

  • På kvällen
  • Blanda surdegsstartaren och ljummet vatten i en ugnsfast skål.
  • Rör i mjölet och låt det sedan stå i rumstemperatur i 14 timmar för att syra under omrörning då och då.
  • På morgonen
  • Tillsätt jäst i ljummet vatten och låt det dra. (Jäst är inte nödvändigt men det tar längre tid att höja)
  • Tillsätt salt och vatten med jästen upplöst i till degen som gjordes kvällen innan.
  • Tillsätt xantangummit till mjölet och tillsätt mjölet gradvis hela tiden, starta degen antingen med en mixer eller för hand i ca 3-4 minuter.
  • Låt degen jäsa i en timme.
  • Baka brödet på en bakplåt med en mörk mjölblandning.
  • Degen är mjuk med avsikt, så att bröden som bakas med den blir mjuka på insidan och krispiga på ovansidan.
  • Låt jäsa på en varm plats i ca 1,5 timme.
  • Grädda i 225°C ugn tills bröden har fått fin färg på ovansidan och bubblar på undersidan (ca 50-60 minuter).


  • Glutenfritt surdegsbröd blir bäst när det svalnat något. Helka Tukiainen |Helkas köksblogg

15 Kommentarer

  1. Hej. Jag måste prova det här. Tack så mycket.
    Hur många surdegsbröd blir det av receptet?

    T. Saara

  2. Receptet är oklart. Ingenstans i receptet nämns att ingredienserna ska vara "på kvällen".
    Så måste jag göra en annan pasta på kvällen och sedan göra den med ingredienserna "På morgonen"?

  3. Hallå där. Degen rot, vad händer om det inte finns någon rot vad gör jag.

    1. Hej. Jag har bakat några gånger med det här receptet och alltid tillsatt mjöl, för annars kan du inte baka någon form av bröd. Den här gången gjorde jag inte det och jag gör tunnbröd.
      Jag jämförde nu mängden vatten och mjöl i detta recept med ett recept på glutenfritt surdegsbröd. Detta har 5 dl vatten och 5 dl mjöl i det sista steget. För surdegskakorna står det 2 dl vatten och 7 dl mjöl totalt. Startmängderna är desamma för båda, dvs. degrot/9 dl vatten/10 dl mjöl.
      Är det kanske ett misstag i detta teffbrödsrecept?

          1. Hej Tutu!

            Ursäkta det sena svaret! Vi kunde inte hitta något fel i receptet. Degen ska verkligen vara mycket mjuk och det mjöl som används för att forma brödet ingår inte i de mängder som anges i receptet. Mängden mjöl som används som bakhjälpmedel är inte heller att leka med! Vattnet och mjölmängderna som används för surdegsbröd och surdegskakor är medvetet mycket olika. Surdegsbröd ska vara mjukt inuti och bara krispigt på ytan, medan surdegskakor torkas tills de är krispiga överallt. Det är synd att receptet inte fungerar! Tyvärr kan vi inte hjälpa dig längre.

  4. Tack Helka för receptet!
    Jag lyckades få till roten, jag vet inte om det var månens position som hade en effekt när jag började. De gamla säger att det har en mening 🤔

    Jag hade en riktigt lös bröddeg när jag gjorde den enligt instruktionerna. Slemmet spred sig ganska mycket ... vet inte om det var författarens ... Jag gjorde två degar samtidigt och lade en i limpformarna och de blev väldigt snygga.

    Tack så mycket till dig för att du delar instruktionerna och till Virtasalmi för det goda mjölet!

  5. Vilket bra recept! Jag har gjort detta till riskakor och avslöjat det delat i hälften. Därifrån direkt till rostaren och åh det är utsökt😋

    1. Hej Mari,
      Kul att höra att bröden blir läckra med detta recept! 🙂

    2. Jag menar, var det inte meningen att det skulle vara bröd gjort med rot?
      Så varför jäst i det, höjer det sig inte annars?

      1. Hej,
        Jästen är inte en obligatorisk del av receptet, eftersom brödet faktiskt är gjort med jäst 🙂 Utan jäst är brödets jästid bara längre. Annars baka enligt anvisningarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.