Gluteeniton Hapanleipä Tef-jauholla

Perinteinen hapanleivän leivonta on kasvattanut suosiotaan viime aikoina. Juureen leivottu leipä tuoksuu ja maistuu aivan erilaiselta kuin niin sanottu tuoreleipä. Virtasalmen Viljatuotteen jauhoilla onnistut tekemään hapanleivän gluteenittomasti.
Hapanjuuren ohjeeseen tästä linkistä.

AINEKSET

ILLALLA
2 dl hapanjuurta
9 dl kädenlämpöistä vettä
10 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Tummaa Tef-jauhoa

AAMULLA
5 dl kädenlämpöistä vettä
( 50g tuoretta hiivaa )
3 tl suolaa
1 rkl ksantaania
5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Tummaa Gluteenitonta Jauhoseosta

VALMISTUS

ILLALLA
Sekoita hapanleipäjuuri ja kädenlämpöinen vesi leivontakulhossa.
Sekoita jauhot joukkoon ja sen jälkeen jätä se huoneenlämpöön happanemaan 14-tunniksi välillä sekoitellen.

AAMULLA
Lisää kädenlämpöiseen veteen hiiva ja anna sen liota. (Hiiva ei ole välttämätön mutta silloin kohota pidempään)
Lisää illalla tehtyyn taikinaan suola ja vesi, johon on liuotettu hiiva.
Lisää ksantaani jauhojen joukkoon ja lisää vähitellen jauhoja koko ajan alustaen taikinaa joko yleiskoneella tai käsin noin 3-4 min.
Kohota valmista taikinaa tunnin verran.
Leivo leivät leivinalustalla käyttäen apuna tummaa jauhoseosta.
Taikina on pehmoista tarkoituksella, että siitä leivottavat leivät ovat pehmoisia sisältä ja rapeita päältä.
Kohota lämpöisessä paikassa noin 1,5 tuntia.
Paista 225 asteisessa uunissa kunnes leivät ovat kauniin ruskeita päältä ja pohjat kopisevat tyhjyyttään (noin 50-60 minuuttia).

7 kommentti

  • Resepti on epäselvä. Missään kohdassa ei mainittu mitään “Illalla” olevista raaka-aineista.
    Täytyykö minun siis erikseen illalla tehdä jokin toinen massa jota sittenjatkan tuolla “Aamulla” olevilla raaka-aineilla?

  • Kiitos Helka ohjeesta!
    Sain kuin sainkin onnistumaan juuren, en tiedä oliko nyt sitten vaikutus kuun asennolla aloittaessani. Vanha kansa kun meinaa, että sillä on merkitys 🤔

    Minulla jäi leipätaikina todella löysäksi ohjeen mukaan tehtynä. Limput levisi reilusti… tiedä sitten onko tekijän mallisia… Tein kaksi taikinaa samaan aikaan ja toisen laitoin leipävuokiin ja niistä tuli erittäin hyvännäköisiä.

    Kiitos vielä tosi paljon sinulle ohjeiden jakamisestasi ja Virtasalmelle hyvistä jauhoista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *