Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri laxkaka
Glutenfri laxkaka
Publicerad på
Glutenfri laxkaka
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
2
KakorTillagningstid
1
timme30
minuterEn limpa bröd ger två tårtor
Ingredienser
- Mörkt tunnbröd
7 dl vatten
1,5 tsk torrjäst
2,5 dl Glutenfritt bovetemjöl från Virtasalmi Cereal Products
1,5 dl Glutenfritt fullkornsrismjöl från Virtasalmi Cereal Produkt
1,5 dl Glutenfritt fullkornsmjöl Dark Tef från Virtasalmi Cereal Products
0,5 dl Glutenfri bovete-risbuljong från Virtasalmi Cereal Products
1,5 tsk salt
- Blekt tunnbröd
6 dl varmt vatten
1,5 tsk torrjäst / 20 g färsk jäst
2,5-3 dl Glutenfritt majsmjöl från Virtasalmi Cereal Product
1 dl hasselnötspulver
1 tsk salt
- Laxfyllning till en tårta
6 dl löst kokt glutenfritt grötris från Virtasalmi Grain Product
2 hårdkokt ägg
2 dl tjock majonnäs
1 pkt kallrökt lax (ca 220 g)
2 msk hackad dill
1 dl äppeljuice
0,25 tsk salt
- För dekoration
t.ex.
Salladsblad
Skivor av citron
Vindruvor
Beredning
- Mörkt tunnbröd
- Blanda ihop de torra ingredienserna.
- Mät upp vattnet i en handtempererad skål och tillsätt mjölblandningen i vattnet en i taget under omrörning.
- Häll degen i en 1,5 liters brödform och låt jäsa på en dragfri plats i ca en timme.
- Grädda brödet i 225 grader varm ugn i ca 45 minuter.
- Det mogna brödet lossnar från kastrullens kanter.
- Ta ut brödet ur formen och låt det svalna.
- Sandwich cake serveras med fördel med bröd som fått vila över natten.
- Blekt tunnbröd
- Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt det varma vattnet.
- Färsk jäst blandas med vatten. Blanda degen till en jämn smet och häll upp i en 1,5 liters limpform.
- Låt jäsa under bakplåtspapper i en halvtimme.
- Baka i 225 grader i ca 45 minuter.
- Stjälp upp det mogna brödet på ett galler och låt det svalna under bakduk.
- Prov av lax
- Hacka äggen, skär laxen i små bitar och hacka dillen.
- Blanda ingredienserna till fyllningen i en skål och smaka av med salt om det behövs.
- Tillsätt äppeljuice tills fyllningen är en tjock gröt. Hur mycket juice som behövs beror på vilken rissort och majonnäs som väljs.
- Du kan göra fyllningen lättare och fräschare genom att byta ut en del av riset mot gurktärningar.
- Alternativt kan du använda skinka, paprika och syltlök.
- Ris kan bytas ut mot quinoa.
- Montering av tårtan
- Skär brödet i tunna skivor.
- Forma skivorna till önskade former med pepparkaksformar.
- Lägg brödmönstren i botten på en bakform klädd med plastfolie, ca 1,2 liter stor.
- Lägg fyllningen tätt ovanpå skivorna.
- Placera ut mönstren på kanterna och fyll skålen upptill, börja med att fylla mellanrummen mellan brödmönstren.
- Skär till sist ut de brödbitar som blir över och hela skivor runt mönstret för att göra en bas till tårtan.
- Vik kanterna på plastfolien över bottnen och placera plattan på tårtan för att tynga ner den.
- Du kan glasera och dekorera tårtan direkt eller låta den stå i kylen till nästa dag
- Dekoration
- Lägg salladsbladen på ett serveringsfat.
- kaka Öppna kanterna på plastfolien och vik in den i mitten av salladen med hjälp av en tunn skärbräda.
Dekorera med t.ex. citronringar och vindruvor. © Eila Alho
Tips
- Hasselnötter kan t.ex. ersättas med solrosfrön.