Gluteeniton Lohikeikauskakku

Yhestä vuokaleivästä tulee kaksi kakkua

AINEKSET

TUMMA VUOKALEIPÄ
7 dl vettä
1,5 tl kuivahiivaa
2,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Tattarijauhoa 
1,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Täysjyväriisijauhoa 
1,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Tummaa Tef-täysjyväjauhoa
0,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Tattarilesettä 
4 tl Viljatuotteen psylliumia
1,5 tl suolaa

VAALEA VUOKALEIPÄ
6 dl lämmintä vettä
1,5 tl kuivahiivaa / 20g tuorehiivaa
2,5-3 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Hirssijauhoa
2,5- 3 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Maissijauhoa
1 dl hasselpähkinärouhetta
4 tl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Psylliumia
1 tl suolaa

LOHITÄYTE YHDELLE KAKULLE
6 dl irtonaiseksi keitettyä Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Puuroriisiä 
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
2 dl paksua majoneesia
1 pkt kylmäsavulohta (noin 220 g)
2 rkl hienonnettua tilliä
1 dl omenatuoremehua
¼ tl suolaa

KORISTELUUN
esim.
Salaatinlehtiä
Sitruunaviipaleita
Viinirypäleitä

VALMISTUS

TUMMA VUOKALEIPÄ
Sekoita kuiva-aineet keskenään.
Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi ja lisää jauhoseos veteen kerralla ja huolella sekoittaen.
Kaada taikina 1,5 litran leipävuokaan ja anna kohota vedottomassa paikassa noin tunti.
Paista leipää 225-asteissa uunissa noin 45 minuuttia.
Kypsä leipä irtoaa vuoan reunoilta.
Kumoa leipä vuoasta ja anna jäähtyä.
Voileipä- kakkuun sopii parhaiten yön yli levännyt leipä.

VAALEA VUOKALEIPÄ
Sekoita kuiva-aineet kulhossa ja mittaa joukkoon lämmin vesi.
Tuorehiiva sekoitetaan veteen. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada 1,5 litran leipävuokaan.
Anna kohota leivinliinan alla puolisen tuntia.
Paista 225 asteen lämpötilassa n. 45 min.
Kumoa kypsä leipä vuoasta ritilän päälle ja anna jäähtyä liinan alla.
VINKKI: Hasselpähkinän voi korvata esim. auringonkukan siemenillä.

LOHITÄYTE
Hienonna kananmunat, pilko lohi pieniksi paloiksi ja silppua tilli.
Sekoita täytteen ainekset kulhossa ja mausta tarpeen mukaan suolalla.
Lisää omenamehua kunnes täyte on paksua puuroa. Mehun tarve riippuu riisilajikkeesta ja valitusta majoneesista.
Täytettä voi keventää ja raikastaa korvaamalla osa riisistä kurkkukuutioilla.
Vaihtoehtoiseksi täytteeksi sopii esim. kinkku, paprika ja hillosipuli.
Riisin voi korvata kvinoalla.

KAKUN KOKOAMINEN
Leikkaa vuokaleivästä ohuita viipaleita.
Muotoile viipaleet halutun mallisiksi kuvioiksi piparkakkumuoteilla.
Asettele leipäkuviot tuorekelmulla vuoratun, noin 1,2 litran vetoisen vuoan pohjalle.
Lado viipaleiden päälle täytettä tiiviisti.
Asettele reunoille kuviot ja täytä astia piripintaan aloittaen leipäkuvioiden välien täyttämisestä.
Leikkaa lopuksi kuvioiden ympäriltä ylijääneistä leipäpaloista ja kokonaisista viipaleista keikauskakulle pohja.
Käännä kelmun reunat pohjan päälle ja aseta lautanen kakulle painoksi.
Kakun voi kumota ja koristella heti tai antaa sen odottaa kylmässä seuraavaan päivään

KORISTELU
Aseta tarjoiluastialle salaatin lehtiä.
Avaa kelmun reunat ja kumoa kakku ohutta leikkuulautaa apuna käyttäen salaattien keskelle.
Koristele esimerkiksi sitruunarenkailla ja viinirypäleillä.

© Eila Alho

Tulosta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *