Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri amerikansk äppelpaj
Glutenfri amerikansk äppelpaj
Publicerad på
Glutenfri amerikansk äppelpaj
Recept av Jamiela Ruotsalainen
Portioner
12
stTillagningstid
30
minuterIngredienser
- Botten
150 g smör
1 dl finsocker
1 ägg
1 tsk bakpulver
- Fyllning
1 l äppeltärningar
1 dl vatten
1 dl farinsocker
2 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
- För smörjning
1 ägg
Beredning
- Botten
- Smörj en pajform (24 cm i diameter) lätt.
- Vispa margarin och socker fluffigt.
- Tillsätt ägget och blanda till en jämn smet.
- Blanda ihop de torra ingredienserna och lägg i degen.
- Blanda till en smidig deg.
- Ta isär 1/3 av degen.
- Klicka ut resten av degen på pajformens botten och sidor.
- Fyllning
- Skala eller tvätta äpplena och skär dem i små tärningar.
- Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull och koka i ca 10 minuter.
- Häll fyllningen över bottnen.
- Kavla ut en tredjedel av degen på ett bakplåtspapper till en rundel lika stor som en långpanna och lyft ut den ur papperet för att göra ett lock till pajen.
- Tryck fast omslaget mot kanterna.
- Använd en gaffel för att sticka hål i ytan eller skära ut mönster.
- Du kan också skära ut mönster från degresterna för att göra dekorationer.
- Pensla ytan med ägg.
- Baka i ugnen på 200°C i ca 30-35 minuter tills ytan är gyllenbrun.
- Äppelpaj är utsökt i sig, men serverad med en varm äppelpaj, vaniljglass eller vispad vaniljsås blir den toppen.