Hemsidan " Glutenfri Psyllium " Glutenfria vattenkringlor
Glutenfria vattenkringlor
Publicerad på
Glutenfria vattenkringlor
Recept av Helka Tukiainen
Portioner
6
stTillagningstid
10
minuterGlutenfria vattenkringlor är perfekta för kringelälskare och att avnjuta till kaffet. Virtasalmi Cereal Products lätta, glutenfria mjölmix används till kringlorna. Degen räcker till 6 kringlor.
Ingredienser
2,5 dl ljummet vatten
25 g färsk jäst
1 tsk salt
1 msk socker
2 msk smält smör
3,5-4 dl Ljus glutenfri mjölblandning från Virtasalmen Viljatuote
- För matlagning
1 l vatten
1 tsk salt
Beredning
- Lös upp jästen i ljummet vatten.
- Rör ner psyllium och låt svälla i 10 minuter.
- Blanda salt, socker och smör i degen.
- Tillsätt mjölet gradvis och blanda allt eftersom, först med en visp och sedan med en elvisp eller i en mixerskål.
- Knåda degen i 2 min.
- Stjälp upp degen på en mjölad plåt och baka ut den till en klump.
- Dela den i sex lika stora bitar.
- Rulla bollarna i mjölade handflator till matskedar/platta bullar och gör ett hål i mitten med fingrarna.
- Gör hålet större så att det inte svämmar över vid jäsningen/bakningen och jäs i rumstemperatur eller över hett vatten under bakplåtspapper i ca 20 min.
- När kringlorna har fördubblats i storlek, koka upp det saltade vattnet och använd en hålslev för att lyfta ner kringlorna 3 i taget i vattnet för att koka.
- Koka kringlorna i saltat vatten i ca 10-20 sekunder.
- Lyft upp de kokta bagels på ett bakplåtspapper med en sked och grädda i 250 grader i ca 10-15 minuter.
Glutenfria vattenkringlor är som bäst när de är färska och lätt kylda. Helka Tukiainen |Helkas köksblogg
Jag gjorde en bunpulverblandning och använde ungefär en och en halv påse torrjäst och det blev jättebra👍.
Hej Pirjo,
Tack för meddelandet! Roligt att höra att receptet var en succé 🙂