Startsida " Glutenfria recept " Glutenfria ljusa semlor
Glutenfria ljusa semlor
Publicerad på
Glutenfria ljusa semlor
Recept av Helka Tukiainen
Portioner
18-20
stTillagningstid
20
minuterReceptet ger 18-20 semlor. Du kan halvera receptet för att göra 9-10 semlor.
Ingredienser
1 l +42°C vatten
2 påsar torrjäst
2 tsk salt
9 dl Ljus Glutenfri mjölblandning från Virtasalmen Viljatuote
Beredning
- Blanda torrjästen i den lätta mjölblandningen.
- Mät upp + 42°C vatten i en skål.
- Tillsätt saltet och den ljus mjölblandningen gradvis under omröring.
- Knåda slutligen degen med degkroken i en köksmaskin eller för hand i 5 minuter.
- Degen ska vara riktigt mjuk och lite lös, så att semlorna blir mjuka och porösa.
- Ta upp degklumpar med en matsked och sätt på en baguetteplåt eller en ugnsplåt och forma dem till semlor med botten av en mjölad matsked eller med mjölade händer.
- Gör två snitt på ytan av semlorna med en tandad kniv och låt dem jäsa under en bakduk på en varm plats i 45 minuter.
- Baka i 250 grader i mittersta delen av ugnen i 20 minuter.
BLOGG i Helkans kök
Tips
- Tack vare sin smak och konsistens är de här semlorna också lämpliga som Hot Dog-bröd.
Kan jag också lägga rapsolja på bullen?
Hej Tiina,
Det finns ingen olja i det här receptet, men du kan tillsätta olja om du vill. Olja gör degen mjukare och förbättrar hållbarheten, men det är inte en nödvändig ingrediens.