Startsida " Glutenfria recept " Glutenfria mörka rispiroger
Glutenfria mörka rispiroger
Publicerad på
Glutenfria mörka rispiroger
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
30-40
stTillagningstid
10
minuterEnkla glutenfria mörka rispiroger görs av Virtasalmis mörka glutenfria mjölblandning.
Ingredienser
- Höljet
3 dl vatten
1 tsk salt
4,5 dl Mörk glutenfri mjölblandning från Virtaslamen Viljatuote
- Fyllning
3 dl ris av semolina-typ
1,5 l vatten
2 tsk salt
1 msk mjölkfritt margarin
(1 ägg)
för bakning, t.ex. fint rismjöl
för smörjning: smält mjölkfritt margarin
Beredning
- Höljet
- Blanda ingredienserna till höljdegen till en jämn degmassa.
- Fyllning
- Tillsätt riset i det kokande vattnet och koka på svag värme. Tillsätt fettet (och ägget) i den färdiga, något avsvalnade gröten. Om du vill ha mycket fyllning, koka lite mer risgröt
- Dela degen i 30-40 portioner: en liten pirog håller ihop bättre.
- Kavla degbitarna till mycket tunna skal, lyft upp skalet på en plåt och lägg ett par matskedar av risgrynsgröten i mitten. Nyp ihop kanterna med början i mitten. Använd pekfingret och tummen för att nypa ihop degen till ett veck. Smalna av allt eftersom du går mot ändorna. Kolla in vår video för mer detaljerade instruktioner!
- Baka pirogerna i en 250-gradig ugn i 10-15 minuter. Men kolla hållbarheten på ditt bakplåtspapper! Om du måste grädda pajerna i t.ex. 220 grader, lägg till 15-20 minuter till gräddningstiden.
- Smörj de glutenfria mörka rispirogerna när de är heta med margarin och servera med äggsmör.
- Mejerifritt äggsmör görs av hårdkokta ägg, mejerifritt margarin och en nypa salt.
Tips
- Du kan också göra degen av en blandning av psyllium, bovete, teff och/eller ris.