Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfria riskakor med Tef-mjöl
Glutenfria riskakor med Tef-mjöl
Publicerad på
Glutenfria riskakor med Tef-mjöl
Recept av Helka Tukiainen
Portioner
20-24
stTillagningstid
15
minuterDetta ger ungefär samma mängd deg.
20-24 pajer, beroende på storlek. Jag hyvlade pajskaleni Virtasalmi Grain Product's Light Gluten-Free Flour Mix.
Ingredienser
- Rispudding
10 g smör eller blå älva
9 dl laktosfri helmjölksdryck, helmjölk, rismjölk eller sojamjölk
1 tsk salt
- Deg
2 dl vatten
1 tsk psyllium
0,5 tsk tsk salt
2 dl Virtasalmi's glutenfria mörka tef-kornmjöl från spannmålsprodukt
Voisula för smörjning
75 g smör
n. 1 msk vatten
en nypa salt om du inte använder kraftigt saltat smör
Beredning
- Rispudding
- Välj en 2 liters tjockbottnad teflonpanna eller en skitbaserad stålpanna.
- Skölj riset under rinnande vatten tills det gråaktiga vattnet blir klart.
- Smält smöret i en kastrull (var försiktig så att det inte blir brunt)
- Tillsätt mjölken och rör om tills mjölken kokar upp.
- Tillsätt riset och rör om tills gröten börjar koka.
- Lägg ett stålgaller under pannan på en platta och placera plattan på den tredje plattan.
- Rör då och då upp gröten till botten så att den inte fastnar i botten.
- Låt gröten sjuda i 40 minuter.
- Tillsätt slutligen saltet och rör om så att saltet smälter jämnt i gröten.
- Låt gröten svalna.
- Om du gör potatispaj ska du göra en dryg liter potatismos eftersom det ska vara mer potatismos på toppen än risgrynsgröt.
- Tillsätt ett ägg i potatismoset eftersom det binder ihop blandningen väl och stannar kvar i pajen.
- Deg
- Blanda salt och psyllium i vatten, låt psyllium svälla runt. 5 minuter.
- Tillsätt mjölet gradvis och rör hela tiden med en visp för att undvika mjölklumpar i degen.
- När degen börjar tjockna tillsätter du resten av mjölet och blandar väl, t.ex. med en trägaffel.
- Degen behöver inte knådas vare sig för hand eller maskinellt.
- På ett bakplåtspapper, med en lätt mjölblandning, forma degen till en stång och dela den i 24 lika stora bitar.
- Dutta bitarna till små kakor i den lätta mjölblandningen och rulla dem till tunna kakor med en degkniv eller kavel.
- Fördela ca en matsked av rispuddingen eller potatismoset i mitten av kakan och fördela det väl.
- Tryck fast kakans kanter på gröten med tummen/pekfingret och lägg pajerna på en plåt med bakplåtspapper.
- Baka pajerna i en medelvarm ugn på 275 grader ca. 15-20 minuter tills pajerna är vackert gyllenbruna på över- och undersidan.
- Smörj in pajerna med en smör/vattenblandning med lite salt.
- Om du använder ett starkt saltat smör behöver du inte tillsätta salt.
- De är också riktigt goda frysta och tinade/uppvärmda i ugn eller mikrovågsugn.
- Voisula
- Smält smöret i en kastrull med vatten ca. msk 1 och en nypa salt.
- Låt inte smöret koka.
- Lägg pajerna överlappande för att svalna, om du vill frysa några av dem.