Startsida " Glutenfria recept " Glutenfria durraplättar

Glutenfria durraplättar

Glutenfria durraplättar

Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
4.4 från 12 röster
Portioner

5

stora plättar

Glutenfria durraplättar smakar och känns på samma sätt som veteplättar. Prova själv och bli förtjust! Med det här receptet får man ca 5 stora plättar.

Ingredienser

Beredning

  • Vispa ägg och socker lätt. Tillsätt mjölken och det smälta smöret och blanda. Vispa i mjölblandningen. Låt svälla i ca 15 minuter och rör om innan varje sats steks. Pannan ska vara het så att plättarna blir frasiga. Stek på båda sidor och servera de glutenfria durraplättarna varma.

Tips

  • För ett salt mellanmål, utelämna sockret.
  • Eftersom glutenfritt mjöl sjunker till botten med enbart vatten/mjölk kan man få en smidig salladsdeg genom att ersätta en del av vätskan med yoghurt/kvarg, t.ex. i följande förhållande:

    3 dl vatten/mjölk
    2 dl smaksatt yoghurt eller mjölkkvarg

    kvarg binder mjölet och förhindrar att salladsdegen separerar. I det här fallet kan du tillsätta lite socker för att balansera surheten i yoghurten/kvargen och du kan justera tjockleken genom att tillsätta vätska om det behövs. Även om smeten verkar tjock, sprider den sig bra i pannan och smeten separerar inte medan de tidigare flätorna tillagas i pannan. 🙂 - Halla Onerva

7 Kommentarer

  1. Hej och tack för informationen om det nya durra-mjölet. Jag undrar vilken förvaringstid paketen har, jag har fortfarande några gamla paket kvar. Finns det någon generell guide på hur man ersätter vetemjöl med de här i recept?

    1. Hej Paula,

      Datumet på de Durra-mjölblandningar som för närvarande finns i lager är 6.4.2024 🙂 Så du kan lugnt beställ också nyutkomna produkter för testning.

  2. Det blit verkligt goda plättar! Det märks ingen skillnad jämfört med vanliga. Vi har äggfri diet så jag ersätter äggen med 2 dl turkisk yoghurt. Fungerar utmärkt! Kom ihåg att steka lite mindre plättar.

  3. Åh mums, jag utelämnade vanilj, tillsatte lite salt, dessa pannkakor åts i två bullar på 10 minuter, bästa smeten jag någonsin haft, jag bakade dem i sex minipannor och lämnade dem tunna, fungerade med både sylt och bacon🤩

    1. Hej, Heli,

      Kul att höra att du tyckte om flätorna med både söta och salta toppings 🙂 .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.