Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfritt mörkt vetebröd
Glutenfritt mörkt vetebröd
Publicerad på
Glutenfritt mörkt vetebröd
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
1
BrödTillagningstid
45
minuterGlutenfritt mörkt bröd är krispigt på skorpan men mjukt på insidan. Detta saftiga och välsmakande bröd får det att vattnas i munnen.
Ingredienser
6 dl vatten
25 g jäst
1,5-2 tsk salt
2 msk sirap
0,5 dl olja
2 dl Glutenfritt finskt bovetemjöl från Virtasalmi Cereal Products
2 dl Glutenfritt TEF fullkornsmjöl från Virtasalmi Cereal Products
Beredning
- Smörj en 2 liters brödform lätt med margarin.
- Värm upp vattnet till handtemperatur. Lös upp jästen i blandningen. Tillsätt psyllium och blanda väl. Låt blandningen svälla i ca 10 minuter. Täck skålen med färsk plastfolie eller en skyddande huva. Detta kommer att hålla vätskan varm.
- Tillsätt salt, sirap och olja. Blanda i den glutenfria mörka mjölblandningen med en handmixer.
- Byt ut vispen mot en elvisp med degkrokar. Tillsätt bovetemjölet och Tef-mjölet i små satser. Vispa degen kraftigt med elvispen i fem minuter.
- Skeda upp degen i en smord ugnsform och tryck till ytan så att den blir jämn.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek. Häll en kastrull med ljummet vatten över diskbänken och placera brödformen i det varma vattnet. Detta kommer att påskynda jäsprocessen, ca 30-35 minuter bör vara tillräckligt med tid.
- Förvärm ugnen till 225°C under jäsningen.
- Grädda det mörka brödet i ca 45 minuter i nedre delen av ugnen.
- Låt brödet vila i pannan en stund.
Stjälp upp det glutenfria mörka brödet från pannan på ett galler för att svalna. Leila Kekkonen |Himoleipuri