Gluteeniton tumma vuokaleipä on kuoreltaan rapea mutta pehmä sisältä. Tämä mehevä ja maukas leipä vie kielen mennessään.
AINEKSET
6 dl vettä
25 g hiivaa
2 tl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Psylliumia
1½ – 2 tl suolaa
2 rkl siirappia
½ dl öljyä
3 dl Virtasalmen Viljatuotteen Tummaa Gluteenitonta Jauhoseosta
2 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Suomalaista Tattarijauhoa
2 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta TEF täysjyväjauhoa
VALMISTUS
Voitele 2 litran leipävuoka kevyesti margariinilla.
Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää psyllium ja sekoita hyvin. Anna seoksen turvota noin 10 minuuttia. Peitä kulho tuorekelmulla tai tuoresuojahupulla. Tällöin neste pysyy lämpimänä.
Lisää suola, siirappi ja öljy. Sekoita joukkoon käsivispilällä gluteeniton tumma jauhoseos.
Vaihda vispilä sähkövatkaimeen, jossa on taikinakoukut. Lisää tattarijauhot ja Tef-jauhot pienissä erissä. Vatkaa taikinaa voimakkaasti sähkövatkaimella viisi minuuttia.
Lusikoi taikina voideltuun vuokaan ja painele pinta tasaiseksi.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Laske astianpesualtaaseen kädenlämpöistä vettä ja laita leipävuoka lämpimään veteen. Tämä nopeuttaa kohottamista, noin 30–35 minuuttia riittää kohotusajaksi.
Laita kohotuksen aikana uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Paista tummaa vuokaleipää noin 45 minuuttia uunin alaosassa.
Anna leivän vetäytyä hetken vuoassa. Kumoa gluteeniton tumma vuokaleipä vuoasta ritilän päälle jäähtymään.
Leila Kekkonen | Himoleipuri