Startsida " Glutenfria recept " Glutenfri kladdig dadelkaka eller "sticky toffee pudding"
Glutenfri kladdig dadelkaka eller "sticky toffee pudding"
Publicerad på
Glutenfri kladdig dadelkaka eller "sticky toffee pudding"
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
1
formTillagningstid
30
minuterGlutenfri kladdig dadelkaka eller "Sticky toffee pudding" är en brittisk godbit som äts året runt. Den här kakan passar särskilt bra till jul- och nyårsfirandet.
Ingredienser
200 g dadlar
2 dl kokande vatten
1 tsk matsoda
75 g smör
2 msk mörk sirap
1 dl farinsocker
2 ägg
2,5 dl Mörk Glutenfri Mjölblandning från Virtasalmen Viljatuote
2 tsk bakpulver
- Kolasås
150 g smör
3 dl farinsocker
2 dl grädde
Beredning
- Hacka dadlarna i små bitar. Koka upp vattnet och häll det över dadlarna. Tillsätt bakpulver och ställ åt sidan i minst 10 minuter. Vispa samman det mjuka smöret och sockret i en annan skål. Tillsätt sirapen. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om hela tiden. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt till smeten. Häll slutligen dadelblandningen i smeten och blanda.
- Häll smeten i en smord ugnsform. Grädda i 175°C varm ugn i ca 30-35 minuter.
- Förbered kolasåstoppingen medan kakan står i ugnen. Koka upp smöret och farinsockret på låg värme. När smöret är helt smält, tillsätt grädden. Låt koka upp innan du lyfter kastrullen från spisen. När den glutenfria kladdiga dadelkakan har kommit ut ur ugnen, stick hål i den med en gaffel och häll hälften av såsen över kakan. Lämna resten av kolasås till servering. Du kan också servera kakan med vaniljglass.
Ina Elevant | Glutenfri