Första sidan » Glutenfria recept » Glutenfri pizza
Glutenfri pizza
Publicerad på
Glutenfri pizza
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
1
pizzaTillagningstid
20
minuterHar du letat efter den perfekta glutenfria pizzabottnen? Grattis, du har hittat den! Tunn, krispig och välsmakande glutenfri pizza görs med vår Glutenfria mjölblandning för bullar
Ingredienser
0,25 bit jäst
1,5 dl handvarmt vatten
1 tsk salt av god kvalitet
1,5 dl Glutenfri mjölblandning för bullar från Virtasalmen Viljatuote
1 msk olivolja av god kvalitet
- Fyllningen
pizzasås
lufttorkad skinka
körsbärstomater
färska svampar
färsk basilika
rucolaskott
mozzarella
rostade pinjenötter
Beredning
- Blanda jäst, varmt vatten och psyllium. Låt svälla i ca 5 minuter. Arbeta degen från och med nu med degkroken på en elvisp eller köksmaskin, om du använder händerna fördubbla tiden. Tillsätt salt och 1 dl av mjölblandningen till degen. Blanda i ca en minut. När degen börjar få en klibbig konsistens, tillsätt olivolja och ½ dl av mjölblandningen. Blanda igen i minst en minut. Degen börjar släppa från bunken, men är fortfarande klibbig. Låt degen vara lite klibbig snarare än mjölig.
- Sätt degbollen på ett bakplåtspapper och tryck till en rund pizza med hjälp av mjöl. Vänd pizzan när du trycker ut den. Koka upp vatten, häll det varma vattnet i en skål och ställ den i nedre delen av ugnen. Sätt pizzan under en duk i ugnen för att jäsa i minst en timme. Det heta vattnet förhindrar att pizzan torkar ut under jäsningen.
- Ta ut den glutenfria pizzan ur ugnen och värm ugnen så varm som bakplåtspappret tillåter (250-225 grader) eller använd en pizzasten. Låt bakplåten stå kvar i ugnen för att värmas upp. Om så önskas kan du trycka den jästa pizzan från mitten mot kanterna. Detta förhindrar att fyllningen rinner ut på bakplåten och ger pizzan en krispig kant. Bred ut tomatsåsen över bottnen och grädda i ugnens nedre del i 10 minuter. Tillsätt mozzarellan, hälften av tomaterna och champinjonerna och grädda i övre delen av ugnen i ytterligare 10 minuter. Tillsätt den lufttorkade skinkan, hälften av tomaterna, pinjenötterna, basilikan och rucolan på den varma pizzan strax efter att den tagits ut ur ugnen.
- Njut!
Tips
- Dubbla degen för en hel bakplåt
Bara att gå till ugnen!
Hoppas det smakar! 🙂
Verkligen.... kommer det en tesked salt till 1,5 dl vätska?
Hej Merja,
I vårt testkök var saltmängden precis lagom för 1,5 dl vätska, men du kan säkert minska saltmängden om du vill.