Startsida " Glutenfria recept " Glutenfri Julrulle
Glutenfri Julstubbe
Publicerad på
Glutenfri Julstubbe
Recept av Marika Kaila
Tillagningstid
7
minuterGlutenfri julstubbe är en traditionell delikatess på julbordet. Den saftiga julstubben kombinerar frisk apelsin, härlig vanilj och mörk kakao.
Ingredienser
- Botten
4 ägg
1,5 dl socker
3 msk mörk kakao
- Ovanpå
150 g mangosylt eller annan sylt efter eget val
- Fyllning
1 burk (200 g) apelsinkvarg
1,5 dl vispgrädde
2 tsk äkta vaniljsocker
1 rivet skal av en apelsin
2 msk Vaniljkrämspulver
75 g körsbär på burk
- På ytan
2,5 dl vispgrädde
3 msk Vaniljkrämspulver
1 msk mörkt kakaopulver
Beredning
- Botten
- Vispa ägg och socker till ett fluffigt skum.
- Tillsätt mjöl och kakao och blanda försiktigt.
- Grädda i 225°C i ca 7 min.
- Låt bottnen svalna och stjälp sedan upp den på en rent bakplåtspapper och tillred fyllningen.
- Ovanpå
- Bred ovanpå avsvalnade bottnen.
- Fyllning
- Vispa grädde, apelsinkvarg, vaniljsocker och vaniljkrämspulver.
- Tvätta apelsinen riktigt noga och riv skalet.
- Hacka de konserverade körsbären fint och tillsätt tillsammans med den rivna apelsinen till fyllningen.
- Fördela fyllningen över sylten, men lämna ca 5 cm av ena långsidan utan fyllning (annars svämmar den över när den rullas).
- På ytan
- Blanda ihop allt.
- Skär två bitar av tårtan till kvistar och placera kvistarna där du vill ha dem.
- Fördela den vispade grädden över toppen och dekorera som du vill.
Tips
- Den glutenfria julstubben är färdig att ätas direkt men är som bäst följande dag.