Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri och vegansk jordgubbstårta
Glutenfri och vegansk jordgubbstårta
Publicerad på
Glutenfri och vegansk jordgubbstårta
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Tillagningstid
20
minuter
Glutenfri och vegansk jordgubbstårta är lätt att göra även i stugan! Den perfekta godbiten under jordgubbssäsongen! Se bakningsvideon här
Ingredienser
- Tårtbotten
150 g jordgubbar
3 dl Virtasalmi's Gluten Free Oat Flour Mix (Du kan också prova Light Gluten Free Flour Mix)
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 dl glutenfri havredryck
1 dl glutenfri havregrynsgröt (utan smak eller med jordgubbssmak) eller sojabaserad "yoghurt"
1 dl rapsolja
- Ovanpå tårtan
100 g jordgubbar
2 dl glutenfri havregrynsvisp
2 msk socker
0,5 tsk vaniljsocker
n. 200 g jordgubbar för dekoration. Du kan också äta jordgubbarna på sina stjälkar.
Beredning
- Förvärm ugnen till 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Skär jordgubbarna i små bitar. Blanda samman alla torra ingredienser: mjöl, socker, bakpulver och salt. Rör ner vätskorna i de torra ingredienserna: havregryn, havregryns- eller sojayoghurt och olja. Rör till sist ner de hackade jordgubbarna och vänd försiktigt runt. Häll upp degen på ett bakplåtspapper och bred ut den jämnt. Plåtkakan är inte riktigt lika stor som bakplåtspappret, ca 3/4 av bakplåtspappret. Om du gör en större kaka (även en tunnare), kontrollera gräddningstiden vid 10-15 minuter. Grädda kakan i 20-25 minuter eller tills en kakprovare kommer ut ren.
- Mixa jordgubbarna till puré med en mixer. Vispa havregrynen och vänd ner jordgubbspurén och sockret med en sked. Bred jordgubbsmoussen över den avsvalnade tårtbottnen och dekorera med jordgubbar.
Glutenfri och vegansk jordgubbstårta är klar att avnjutas! Tiina Strandberg |My Berry Forest