Glutenfria söta munkar
Glutenfria söta munkar
12
minuterEn absolut höstfavorit är den glutenfria söta munken med pumpaskum! Denna godbit är också vegansk.
Ingredienser
- Donitsit
2 dl växtbaserad mjölk
2 tsk äppelcidervinäger
100 g eller ca 1 dl äppelmos
125 g eller ca 2 dl av Virtasalmi Cereal Product Havremjölsmix
55 g eller ca 1 dl Virtasalmen Viljatuote Fint Fismjöl
25 g eller ca ½ dl farinsocker
1 tsk bakpulver
2 tsk Ceylonkanel
1 tsk malen kardemumma
0,25 tsk Nejlika
0,5 tsk salt
1 dl lönnsirap (lätt sirap går också bra)
0,5 dl neutral olja, t.ex. rapsolja
msk msk tsk Till toppingen: 1 olja (t.ex. jungfru kokosolja är bra till detta), ca 1 socker, ca 1 Ceylonkanel
- Pumpa skum
2,5 dl vegetarisk whiskey t.ex. glutenfri havrewhiskey (mängd före skumning)
100 g pumpapuré (ångkoka eller koka pumpabitar tills de är mjuka och puré)
3 msk lönnsirap (eller ljus sirap)
1 tsk Ceylonkanel
0,25 tsk mald kryddnejlika
0,25 tsk malen ingefära
Beredning
- Förvärm ugnen till 200°C. Blanda vegetabilisk mjölk och äppelcidervinäger och låt dra i några minuter. Blanda de torra ingredienserna: mjöl, farinsocker, bakpulver, kryddor.
- Tillsätt äppelmos, cidervinäger, olja, lönnsirap och blanda degen tills den är jämn.
- Använd en spritspåse för att trycka ut degen i munkformen, eller använd en sked för att lägga i degen.
- Grädda munkarna i ugnen i ca 12 minuter eller tills munkarna känns genomgräddade (fasta).
- Låt munkarna svalna något. Pensla dem med olja och rulla dem i kanel-sockerblandningen.
- Mixa alla ingredienser till pumpakrämen till en slät massa.
Dela den glutenfria gourmetdegen på mitten och ringla över pumpakräm. Tiina Strandberg |My Berry Forest
Tips
- Med det här receptet får du pumpagrädde över. Du kan använda den till alla typer av bakverk och till gröt eller yoghurt.