Gluteenittomat Tattarihapanleipäset

HIIVATON

VALMISTUS

Mittaa kulhoon vesi, tattarijauhot ja juuri.
Peitä astia puhtaalla liinalla tai kannella, mutta älä sulje kantta tiiviisti.
Anna vellin hapantua ½–1 vuorokauden ajan.
Valmiin juurivellin pohjalta nousee kuplia, kun sitä sekoittaa.
Sekoita loput ainekset keskenään ja lisää seos taikinaan vähän kerrallaan.
Taikina jää ensin hyvin löysäksi, mutta kiinteytyy psylliumin turvotessa.
Kohota taikinaa vähintään pari tuntia. Pidempikään kohotus ei haittaa.
Levitä taikina jauhotetuin käsin leivonta-alustalle n.1-1,5 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota esim. juomalasilla tai pyöreällä muotilla taikinasta leipäsiä.
Muista ottaa ”nyrkin kokoinen” juuri pakastimeen seuraavaa leivontakertaa varten.
Anna leipästen kohota ennen paistamista puolisen tuntia.
Paista 250-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.
Säilytä leipäset ilmavasti tai pakasta, jotta leivän runsas kosteus ei homehduta leipää.
Ilman hiivaa leivottava hapanleipä onnistuu varmimmin täydenkuun tietämillä.
Taikinajuuri jalostuu kerta kerran jälkeen paremmaksi.

4 kommentti

  • Onko nimi tarkoituksella ’pahan’ leipäset? Vai ovatko kirjaimet menneet sekaisin ja nimen piti olla hapanleipäset? Hauskahan tuo ’pahan’ leipäset nimi toki on. 🙂

  • Juuripallosen voi myös kaulia ohueksi ja kuivattaa, niin tehtiin ennenvanhaan, juuresta tulee parempi ja vahvempi ..muista käännellä kuivassa paikassa, älä laita muovia päälle tai alle..jos sinulle on ritilä se käy mainiosti juuren kuivatukseen, toki on huomattavaa että juuren liotus on suotavaa uudelleen käytettäessä, mutta siinä samassa juurivedessähän se sulaa..muista kuiva juurileipänen..niin että sen se on rapsakka katkaistessa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *