Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfria citronmuffins
Glutenfria citronmuffins
Publicerad på
Glutenfria citronmuffins
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
9-12
stTillagningstid
15
minuterDe klassiska glutenfria citronmuffinsen förtjusar med sin friskhet! Men med cupcake-glasyr gör du dem ännu läckrare!
Ingredienser
150 g mjukt smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
1 saft från en citron
(0,5 dl kallt vatten)
2,5 dl Glutenfri mjölblandning för bullar från Virtasalmen Viljatuote
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 riven citron
- Glasyr
ca 6 dl florsocker
50 g margarin
100 g färskost naturell
1 tsk citronsaft
1 tsk vaniljextrakt
Beredning
- Vispa margarin och socker fluffigt.
- Spara 1 tesked av citronsaften till glasyren. Häll resten av citronsaften i ett decilitermått. Fyll på med kallt vatten tills du har ½ dl vätska. Blanda ägg och vatten-saften i skummet.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i blandningen. Riv skalet av en citron ner i blandningen.
- Häll smeten i muffinsformarna.
- Baka i 200 grader i 15 minuter.
- Blanda färskosten, det mjuka margarinet, saften och vaniljextraktet. Sätt till florsocker 1-2 dl åt gången. Blanda eventuellt i gul hushållsfärg och mer florsocker för att få rätt konsistens. Placera spritspåsen i en hög behållare eller ett glas. Sätt glasyren i spritspåsen och förslut tätt med en påsförslutare. Glasera de glutenfria citronmuffinsen och låt glasyren stelna innan du börjar avnjuta muffinsen.
Måste smöret vara helt vattnigt eller halvvattnigt
Hej Leila!
Tack för kommentaren, jag hade glömt att nämna detta. Smöret ska vara smält, men några mjuka bitar i blandningen skadar inte!
Hur många muffins ger det här receptet?
Hej Sanni,
Av det här recept får man ca 9-12 muffins!
Goda muffins lätta att göra läckra😋
Hej Lydis!
Kul att muffinsen blev bra. 🙂
Så smöret ska ha smält...för glasyren?
Hej Satu!
Smöret/margarinet ska vara mjukt men inte helt smält. Om du vill kan du värma smöret i mikrovågsugnen men värm det inte tills det är rinnande, annars kommer glasyren att vara lös.
Ju mjukare smör/margarin, desto smidigare blir glasyren 🙂.
Ett riktigt bra recept. Det blev saftiga muffins.
Det är sjukt mycket strösocker i den där glasyren. Jag kunde inte äta den. Smöret / margarinet spädar ut frostingen och du måste skjuta in så mycket socker på grund av strukturen. Titta på någon annan frosting, mestadels färskost och lite pulveriserat socker för textur.
Hej Eva,
Den här typen av glasyr är mycket använd. Om du föredrar mindre florsocker kan du använda morotskakeglasyr. Det här receptet har till exempel mindre florsocker. Du kan byta ut färskosten mot citronfärskost.
Jag hittade precis det här receptet och provade det för första gången i påsk. Det gjorde underbart mjuka muffins som skalade av pappersfodren riktigt bra. Jag undrar om det här receptet kan "anpassas" och användas som ett recept för andra muffins? De var verkligen utsökta och även utan glasyr var de välsmakande.