Första sidan » Glutenfria recept » Glutenfria öronproppar
Glutenfria kanelbullar
Publicerad på
Glutenfria kanelbullar
Recept av Marika Kaila
Portioner
12
stTillagningstid
15
minuterÖronträdets dag firas årligen den 4 oktober. Med de glutenfria mjölblandningarna av Virtasalmi Viljatutu kan du även lyckas baka en glutenfri bulle. Öronproppar kommer traditionellt med smör-socker-kanelfyllning, men du ska absolut prova till exempel vaniljkräm mellan bullarna så får du Dallas-bullar.
Ingredienser
3 dl vatten
1 påse torrjäst
1,5 msk Viljatuote Glutenfri Psyllium
1 dl socker
1 tsk salt
0,5 msk kardemumma
70 g smält smör
2 dl Ljus glutenfri mjölblandning från Virtasalmen Viljatuote
3 dl Glutenfri mjölblandning för bullar från Virtasalmen Viljatuote
- Fyllning
mjukt smör
vaniljsocker
socker
kanel
- Ovanpå
ägg
pärlsocker
Beredning
- Blanda torrjäst, salt och psyllium i vatten och låt svälla i några minuter.
- Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen tills den är slät.
- Kavla ut en rektangulär degmatta 50cm x 38cm.
- Pensla degmattan med smält smör, strö över rikligt med vaniljsocker, socker och kanel och rulla ihop.
- Skär 4 cm bitar från rullen och tryck ut bitarna i mitten till stavar med lillfingrarna.
- Häll varmt vatten i diskbänken och placera öraträpanelen ovanpå diskbänken.
- Res i 40 minuter och pensla sedan med ägg och strö över strösocker.
- Grädda i 225'c i ca 15 min.
Hejdå
Riktigt bra instruktioner, det kom ut underbara bullar.
T. Merja
hejdå,
Riktigt bra instruktioner, det kom ut underbara bullar.
Hej Mary!
Härligt att höra! 🙂
Kan förhållandet psyllium/mjöl/vätska i degen vara korrekt? Jag undrar över den mängden psyllium. Min deg blev torr och fjällig. Jag fick till och med en rulle. För det mesta antar jag att felet ligger i mängden vätska eller psyllium. De står fortfarande i ugnen för tillfället, men det var knappt någon resning. Så jag kan inte säga något om smaken än, men jag antar att den smakar gott😊
Bullarna smakade riktigt gott, men de kunde ha varit fluffigare, degen var för fast. Men det var inte svårt att äta. Bra.
Hej Lisa,
Kul att höra att öronpropparna fortfarande smakade gott! Om du vill kan du även prova detta recept på glutenfri bulldeg när du bakar öronproppar. Det receptet använde vi till exempel i glutenfria kanelbullar 🙂
Dåliga råd. Jag skulle definitivt inte lägga bovetemjöl i en bulldeg, det passar inte alls och hör inte hemma i en bulle! Degen blev helt förstörd på grund av den lätta mjölblandningen (innehåller bovete). Ha aldrig bovetemjöl i glutenfria bulldegar. Det finns förmodligen en anledning till det, och det är smaken. Jag skulle rekommendera att du uppdaterar din webbplats med ett bättre recept!
Hej Saara,
Tack så mycket för din feedback! Att använda en lätt mjölblandning i bulldegen är en smakfråga. Vi har också ett recept på bulldeg gjord med bara bullmjölmix utan bovete https://www.virtasalmenviljatuote.fi/gluteenittomat-reseptit/gluteeniton-pullataikina/