Glutenfri och vegansk chokladkaka
Glutenfri och vegansk chokladkaka
10
stDen här kakan kan nästan kallas för en råkaka! I receptet ingår havreflingor och lönnsirap, så man kan tycka att processen med att göra ingredienserna gör att det inte längre är 100% råkaka. Men den glutenfria och veganska chokladkakan görs helt utan ugn och smakar underbart och innehåller massor av bra ingredienser! Havremjölsblandningen ochhavreflingor
gör botten nästan kakliknande. Botten är toppad med en silkeslen och chokladig fyllning. Kakan är glutenfri, vegansk och innehåller inget vitt socker.
Ingredienser
- Dadelpasta till botten och fyllning
200 g stenfria mjuka dadlar och ca ½ dl vatten*.
- Botten
2 dl Glutenfri havremjölsblandning från Virtasalmen Viljatuote
2 dl Virtasalmi's Glutenfria Ekologiska Flingor Produkt snabbhavreflingor
0,5 dl rått kakaopulver
en nypa salt (t.ex. Himalaya rosensalt)
0,5-1 dl smält kokosnötsolja
2 msk lönnsirap
2 msk dadelpasta *.
- Fyllning
3 dl cashewnötter (blötlägg väl, skölj, låt rinna av)**
resten av datumpastan *
1,5 dl rått kakaopulver
en nypa salt (t.ex. Himalaya rosensalt)
en nypa äkta vaniljpulver
2 msk lönnsirap
2 msk / kokosnötsocker efter smak
1 dl smält kokosnötsolja
0,5 dl smält rått kakaosmör
1-2 dl vatten (värm upp vattnet till rumstemperatur)
Dekorera t.ex. med (lätt frysta) bär och/eller saltflingor.
Beredning
- Tillred dadelpastan genom att mixa dadlarna med vatten (använd t.ex. en stavmixer).
- Dra åt bakplåtspappret i en lös bottenpanna. Blanda ingredienserna till bottnen i en skål och tryck ut i botten av formen. Ställ in bottnen i kylen i väntan på fyllningen. Smält kakaosmöret i ett vattenbad. Tillsätt ingredienserna till fyllningen i en mixerkanna, börja med bara 1 dl vatten. Mixa till en silkeslen blandning och tillsätt resten av vattnet efter behov. Smaka av blandningen och tillsätt mer sötningsmedel om det behövs.
- Häll blandningen över bottnen, slå pannan mot bordet ett par gånger och flytta pannan till kylskåpet. Låt kakan stelna över natten i kylen. Glutenfri och vegansk chokladkaka är redo att avnjutas.
Marita Eriksson | MyBlissKtchn
Tips
- Försök att arbeta med råvaror i rumstemperatur för att uppnå ett silkeslent slutresultat.
- ** Om det inte finns tid att blötlägga cashewnötterna (minst 4 h), täck nötterna med (kokande) varmt vatten i ca 15 minuter. Skölj och låt rinna av. Om nötterna blötläggs snabbt är de tekniskt sett inte längre råa heller, men smaken påverkas inte av detta steg.