Startsida " Glutenfria recept " Glutenfri kaka med citronfyllning

Glutenfri kaka med citronfyllning

Glutenfri kaka med citronfyllning

Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
4.7 från 3 röster
Portioner

12-15

st
Tillagningstid

30

minuter

Glutenfri tårta med citronfyllning är det perfekta valet för vårens fester! Oavsett om det är påsk eller skolavslutning är denna tårta perfekt för alla tillfällen!

Ingredienser

  • Tårtbotten
  • 4 ägg

  • 2 dl socker

  • 2 dl Virtasalmi Cereal Product lätt glutenfri mjölmix

  • 1 dl potatismjöl

  • 0,5 tsk bakpulver

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 1 dl kokt vatten

  • rivet skal av en tvättad ekologisk citron

  • Fyllning
  • n. 200 g mjölkfritt margarin eller smör

  • n. 5 dl Florsocker

  • 3 rkl / lemon curd citronpasta efter smak

  • Dessutom
  • Citronpasta efter smak mellan lagren (ca 300 g pasta till hela tårtan)

  • Vaniljsås smaksatt med *grönsaksvispad grädde eller vanlig vispad grädde (om den inte behöver vara mjölkfri) för glasyr och dekoration av tårtan

Beredning

  • Botten
  • Smörj och mjöla en 20 cm lång brödform eller en 22-24 cm vanlig gryta med glutenfritt ströbröd. Förvärm ugnen till 175°C.
  • Häll ägg och socker i en stor bunke. Tillsätt de övriga torra ingredienserna i en annan skål och rör ner bakpulvret. Vispa ägg och socker i drygt tio minuter så att det blir ett syrligt skum. Koka upp 1 dl vatten i en kastrull. Tillsätt gradvis det heta vattnet i en tunn stråle till äggsockerskummet medan du fortsätter att vispa. Tillsätt de torra ingredienserna till äggsockerskummet genom en sil och vänd försiktigt. Tillsätt citronzest.
  • Häll degen i formen och grädda på nedre falsen i ugnen i ca 30-35 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en träsked. Låt kakan svalna i 5-10 minuter innan du tar ut den ur formen. Det är en bra idé att baka tårtbotten dagen innan innan du fyller tårtan. Botten kan frysas. Skär kakan i två eller tre bitar.
  • Slutföring
  • Vispa rumstempererat margarin/smör fluffigt. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa hela tiden. Vispa i flera minuter. Smaka av med lemon curd och blanda/vispa väl.
  • Lägg ett tunt lager lemon curd ovanpå bottnen, lägg på den blandade fyllningen och lägg ytterligare ett lager ovanpå. Upprepa om du skär basen i tre bitar. Vispa valfri grädde med vaniljsocker och glasera tårtan. Dekorera som du vill.

    Marita Eriksson | MyBlissKtchn

Tips

  • Om du bakar en mjölkfri kaka, kontrollera att lemon curd/citronpastan också är mjölkfri. Om du använder vegetabiliskt smör, kontrollera att det är glutenfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.