Startsida " Glutenfria recept " Glutenfri kaka med citronfyllning
Glutenfri kaka med citronfyllning
Recept publicerat
Glutenfri kaka med citronfyllning
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
12-15
stTillagningstid
30
minuterGlutenfri tårta med citronfyllning är det perfekta valet för vårens fester! Oavsett om det är påsk eller skolavslutning är denna tårta perfekt för alla tillfällen!
Ingredienser
- Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokt vatten
rivet skal av en tvättad ekologisk citron
- Fyllning
n. 200 g mjölkfritt margarin eller smör
n. 5 dl Florsocker
3 rkl / lemon curd citronpasta efter smak
- Dessutom
Citronpasta efter smak mellan lagren (ca 300 g pasta till hela tårtan)
Vaniljsås smaksatt med *grönsaksvispad grädde eller vanlig vispad grädde (om den inte behöver vara mjölkfri) för glasyr och dekoration av tårtan
Beredning
- Botten
- Smörj och mjöla en 20 cm lång brödform eller en 22-24 cm vanlig gryta med glutenfritt ströbröd. Förvärm ugnen till 175°C.
- Häll ägg och socker i en stor bunke. Tillsätt de övriga torra ingredienserna i en annan skål och rör ner bakpulvret. Vispa ägg och socker i drygt tio minuter så att det blir ett syrligt skum. Koka upp 1 dl vatten i en kastrull. Tillsätt gradvis det heta vattnet i en tunn stråle till äggsockerskummet medan du fortsätter att vispa. Tillsätt de torra ingredienserna till äggsockerskummet genom en sil och vänd försiktigt. Tillsätt citronzest.
- Häll degen i formen och grädda på nedre falsen i ugnen i ca 30-35 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en träsked. Låt kakan svalna i 5-10 minuter innan du tar ut den ur formen. Det är en bra idé att baka tårtbotten dagen innan innan du fyller tårtan. Botten kan frysas. Skär kakan i två eller tre bitar.
- Slutföring
- Vispa rumstempererat margarin/smör fluffigt. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa hela tiden. Vispa i flera minuter. Smaka av med lemon curd och blanda/vispa väl.
- Lägg ett tunt lager lemon curd ovanpå bottnen, lägg på den blandade fyllningen och lägg ytterligare ett lager ovanpå. Upprepa om du skär basen i tre bitar. Vispa valfri grädde med vaniljsocker och glasera tårtan. Dekorera som du vill.
Marita Eriksson | MyBlissKtchn
Tips
- Om du bakar en mjölkfri kaka, kontrollera att lemon curd/citronpastan också är mjölkfri. Om du använder vegetabiliskt smör, kontrollera att det är glutenfritt.