Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri smakrik gröt
Glutenfri smakrik gröt
Publicerad på
Glutenfri smakrik gröt
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Tillagningstid
30
minuterDetta, vårt första glutenfria recept på salt gröt, görs genom att grodda bovetegroddar. Gör ett ännu godare mellanmål eller lunch med bovete!
Ingredienser
- Gröt
1,5 groddat bovete från Virtasalmis glutenfria bovete-risflingor
4 dl ärtmjölk (t.ex. Sproud)
en nypa salt
0,5 msk Virtasalmi Spannmålsprodukt Glutenfri Linfrö
- Ovanpå
0,5 avokado
1-2 msk rökt lax / cashewost för veganer (t.ex. Ilo)
1 msk Hummus
1 msk groddar/bibbla sallad
Beredning
- Groning av bovete
- Blötlägg bovetefröna i 10 minuter i fyra gånger så mycket vatten som fröna. Denna korta blötläggningstid säkerställer att kornen inte blötläggs för mjukt och förlorar sin groddkapacitet.
- Efter blötläggning, skölj gryn med vatten i ett durkslag och överför det till en groddbehållare. En glasburk med lock kan t.ex. användas som startbehållare. Under groddningsprocessen hålls burkens lock öppet och en gasbinda/duk placeras över locket, som kan fästas ordentligt, t.ex. med en klädnypa.
- Flytta behållaren till en mörk plats i rumstemperatur, t.ex. ett skåp.
- Groddningen tar cirka 24 timmar, och under den tiden är det bra att röra om i kornen ett par gånger för att förhindra att fukten kondenserar för mycket.
- Efter 24 timmar ska bovetekärnorna visa små "svansar" och groningen är klar. Skölj bovetet innan du använder det. Det grodda bovetet håller sig i en glasburk i kylskåpet i några dagar.
- Gröt
- Lägg ärtmjölken, det groddade bovetet, linfröna och saltet i en kastrull. Rör om. Koka upp gröten och låt den sedan sjuda på låg värme i 30 minuter. När gröten är färdigkokt, smaka av och häll upp den färdiga gröten i en grötskål.
- Garnera den glutenfria salta gröten med hummus, rökt lax/cashewost, avokadoskivor och groddar/slingor.
Njut nu! Laura Poutanen |Grötplatta