Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfritt ö-bröd
Glutenfritt skärgårdsbröd
Publicerad på
Glutenfritt skärgårdsbröd
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
1
BrödTillagningstid
50
minuterGlutenfritt skärgårdsbröd är ett gott tillskott till både vardag och fest. Brödet är enkelt att göra till färdiga förrätter eller så kan du njuta det som det är.
Ingredienser
5 dl glutenfri mörk öl (t.ex. Laitila Kukko)
50 g jäst
1,5 dl mörk sirap
1,5 tsk salt
- Bröd för bakning
1 msk sirap
2 msk vatten
Beredning
- Häll ölen i en skål och värm upp den till handtemperatur. Smula jästen och lös upp den väl i ölet. Tillsätt psyllium och låt blandningen svälla i 10 minuter.
- Tillsätt sirap och salt, rör om. Tillsätt linfrökross och bovetekli. Vispa blandningen med en elektrisk mixer i några minuter. Tillsätt slutligen bovetemjölet och mjölblandningen.
- Lyft upp degen med en stor sked i en 2-liters limpform smord med margarin. Släta ut ytan jämnt.
- Låt brödet jäsa i 30-40 minuter. Medan brödet jäser, förvärm ugnen till 175°C.
- Baka brödet i 50-60 minuter. Pensla brödets yta med sirapsvatten en eller ett par gånger i slutet av gräddningen.
- Låt brödet vila i formen i ca 10 minuter och stjälp sedan upp det på ett galler.
- Njut av glutenfritt skärgårdsbröd med kallrökt lax eller fiskkräm.
Leila Kekkonen | Himoleipuri
Tips
- Skärgårdsbröd är bäst ett par dagar efter tillberedningen.
- Om du vill kan du använda små glutenfria havreflingor
i stället för bovetris. I så fall blir smaken på brödet något mildare.