Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri bulldeg

Glutenfri bulldeg

Glutenfri bulldeg

Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
4.5 från 25 röster
Tillagningstid

10

minuter

Glutenfri bulldeg är värt ett försök. Med Glutenfri mjölblandning för bullar från Virtasalmen Viljatuote kommer du garanterat att lyckas med att baka bullar, kanelbullar, dallasbullar och bostonkakor.

Ingredienser

Beredning

  • Degbasen
  • Blanda jästen och den ljumma mjölken.
  • Tillsätt sockret och mjölblandningen.
  • Låt stå på en varm plats i ca 10 minuter ( eller tills det bubblar )
  • Tillsätt till
  • Blanda ihop de torra ingredienserna.
  • Tillsätt ägget och de torra ingredienserna till degbasen.
  • Tillsätt det mjuka smöret. Knåda degen kraftigt för hand eller med maskin/elvisp.
  • Baka den glutenfria bulldegen till en bullar direkt, eller gör kanelbullar (kavla degen till en skiva och bred mjukt smör, socker och kryddor ovanpå).
  • Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ca en halvtimme.
  • Pensla de jästa bullarna med ägget.
  • Gör en skåra i mitten av bullarna och lägg i en klick smör och strö över pärlsocker.
  • Grädda i 225 grader varm ugn i ca 10 minuter.

Tips

  • Se en enkel receptvideo här .

16 Kommentarer

  1. Går det att göra den här bulldegen av torrjäst? Jag har alltid det hemma ifall inspirationen slår till...

      1. Hej i Sverige står det påsen torrjäst påsen för söta degar att 14g torrjäst motsvarvarte 50g färsk jäst. Är det någon skillnad mellan finsk och svensk torrjäst? Hur kan det skilja sig så mycket?

        1. Hej Katrine, Den finska glassstämpeln skiljer sig från den som används i Sverige. En jäst kan användas för att baka alla typer av jästbakverk. Du bör följa leverantörens anvisningar för mängden is.

    1. Jag gjorde kristallbullar av bullmjölet. De innehöll 6 dl vanligt mjöl. Jag använde 5 dl av det här glutenfria mjölet. De blev perfekt mjuka och så lätta att baka. Ni har det bästa mjölet. De är inte bara kolhydratstrunt.

    1. Hej Heta!
      Vi har inte provat att göra smördegen utan ägg, men du kan prova att ersätta ägget med en äggersättning eller att utelämna ägget helt. Ägget ger stöd åt bullen under gräddningen och förbättrar gräddningsegenskaperna och smaken något. Utan ägget skulle mängden mjöl förmodligen också behöva minskas.

    2. Du kan åtminstone ersätta ägget med en övermogen (dvs. stärkelsemogen) mosad banan.

    1. Hej Kirsi,

      Om du använder torrjäst, blanda den i mjölblandningen för degbasen. Värm mjölken så den är något varmare än handtemperatur (ca 42 grader). Tillsätt den varma mjölken till de torra ingredienserna i degbasen och fortsätt receptet enligt anvisningarna.

  2. Vad gör jag för fel när bullarnafrallor inte jäser utan sprider sig. Hur länge måste jag knåda bulldegen i matberedaren? Löser den sig från skålens sidor?
    Jag undrar om min deg har för lite mjöl ?
    Mer övning...

    1. Hej Eeva-Liisa,

      Tack för ditt meddelande. Det finns några saker att vara uppmärksam på. En för lös deg sprider sig lätt. Försök att tillsätta lite mer mjölblandning - men med måtta, eftersom för mycket mjöl kan göra bakverket torrt och tätt. Överdriven knådning/blandning hjälper inte glutenfri deg, eftersom dess "bindning" inte är baserad på gluten. Håll blandningstiden rimlig, 3-5 minuter är vanligtvis tillräckligt. Låt degen vila i 5-10 minuter innan du formar den. Detta ger psyllium i mjölblandningen tid att svälla och absorbera vätska. För lång jästid kan också leda till att degen blir kladdig. Jag hoppas att dessa tips är till hjälp!

  3. Bästa resultatet på 35 år med detta mjöl och recept.
    Jag beställde en 3 kg påse mjöl från Kärkkäinen för knappt 15 e. Kilopriset är 5 e.
    En stark rekommendation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.