Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri bulldeg
Glutenfri bulldeg
Publicerad på
Glutenfri bulldeg
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Tillagningstid
10
minuterGlutenfri bulldeg är värt ett försök. Med Glutenfri mjölblandning för bullar från Virtasalmen Viljatuote kommer du garanterat att lyckas med att baka bullar, kanelbullar, dallasbullar och bostonkakor.
Ingredienser
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 dl socker
0,25 tsk salt
1 ägg
0,5 msk kardemumma
4,5 dl Glutenfri mjölblandning för bullar från Virtasalmen Viljatuote
75 g smör
- Ingredienser i degbasen
2,5 dl mjölk (+37 grader)
25 g jäst
1 tsk socker
1,5 dl Glutenfri mjölblandning för bullar från Virtasalmen Viljatuote
- Tillägg i degbasen
1 ägg som blandas
0,5 msk kardemumma
0,5 tsk salt
0,75 dl socker
75 g smör (mjukt)
3 dl Glutenfri mjölblandning för bullar från Virtasalmen Viljatuote (225 g)
- Ovanpå
ägg
smör
pärlsocker
Beredning
- Degbasen
- Blanda jästen och den ljumma mjölken.
- Tillsätt sockret och mjölblandningen.
- Låt stå på en varm plats i ca 10 minuter ( eller tills det bubblar )
- Tillsätt till
- Blanda ihop de torra ingredienserna.
- Tillsätt ägget och de torra ingredienserna till degbasen.
- Tillsätt det mjuka smöret. Knåda degen kraftigt för hand eller med maskin/elvisp.
- Baka den glutenfria bulldegen till en bullar direkt, eller gör kanelbullar (kavla degen till en skiva och bred mjukt smör, socker och kryddor ovanpå).
- Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ca en halvtimme.
- Pensla de jästa bullarna med ägget.
- Gör en skåra i mitten av bullarna och lägg i en klick smör och strö över pärlsocker.
- Grädda i 225 grader varm ugn i ca 10 minuter.
Tips
- Se en enkel receptvideo här .
Går det att göra den här bulldegen av torrjäst? Jag har alltid det hemma ifall inspirationen slår till...
Hej Kirsi!
Ja, det kan du göra. En hel jästbit på 50 g brukar motsvara två påsar torrjäst (á 11 g).
Hej i Sverige står det påsen torrjäst påsen för söta degar att 14g torrjäst motsvarvarte 50g färsk jäst. Är det någon skillnad mellan finsk och svensk torrjäst? Hur kan det skilja sig så mycket?
Hej Katrine, Den finska glassstämpeln skiljer sig från den som används i Sverige. En jäst kan användas för att baka alla typer av jästbakverk. Du bör följa leverantörens anvisningar för mängden is.
Jag gjorde kristallbullar av bullmjölet. De innehöll 6 dl vanligt mjöl. Jag använde 5 dl av det här glutenfria mjölet. De blev perfekt mjuka och så lätta att baka. Ni har det bästa mjölet. De är inte bara kolhydratstrunt.
Går det att göra degen utan ägg?
Hej Heta!
Vi har inte provat att göra smördegen utan ägg, men du kan prova att ersätta ägget med en äggersättning eller att utelämna ägget helt. Ägget ger stöd åt bullen under gräddningen och förbättrar gräddningsegenskaperna och smaken något. Utan ägget skulle mängden mjöl förmodligen också behöva minskas.
Du kan åtminstone ersätta ägget med en övermogen (dvs. stärkelsemogen) mosad banan.
Förbereds degen på samma sätt när man använder torrjäst?
Hej Kirsi,
Om du använder torrjäst, blanda den i mjölblandningen för degbasen. Värm mjölken så den är något varmare än handtemperatur (ca 42 grader). Tillsätt den varma mjölken till de torra ingredienserna i degbasen och fortsätt receptet enligt anvisningarna.
Smaklöst, mer socker och smör är bättre 😉.
Hej Lissu,
Tack för din feedback! Alla kan justera receptet efter sin egen smak och få den smakupplevelse de gillar 🙂
Vad gör jag för fel när bullarnafrallor inte jäser utan sprider sig. Hur länge måste jag knåda bulldegen i matberedaren? Löser den sig från skålens sidor?
Jag undrar om min deg har för lite mjöl ?
Mer övning...
Hej Eeva-Liisa,
Tack för ditt meddelande. Det finns några saker att vara uppmärksam på. En för lös deg sprider sig lätt. Försök att tillsätta lite mer mjölblandning - men med måtta, eftersom för mycket mjöl kan göra bakverket torrt och tätt. Överdriven knådning/blandning hjälper inte glutenfri deg, eftersom dess "bindning" inte är baserad på gluten. Håll blandningstiden rimlig, 3-5 minuter är vanligtvis tillräckligt. Låt degen vila i 5-10 minuter innan du formar den. Detta ger psyllium i mjölblandningen tid att svälla och absorbera vätska. För lång jästid kan också leda till att degen blir kladdig. Jag hoppas att dessa tips är till hjälp!
Bästa resultatet på 35 år med detta mjöl och recept.
Jag beställde en 3 kg påse mjöl från Kärkkäinen för knappt 15 e. Kilopriset är 5 e.
En stark rekommendation.
Hej Riitta,
Tack för din underbara feedback1 🙂 🙂