Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri morots- och ricottapaj
Glutenfri morots-ricottapaj
Publicerad på
Glutenfri morots-ricottapaj
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Tillagningstid
15
minuterIngredienser
- Botten
1,5 dl Glutenfri Durramjölblandning från Virtasalmen Viljatuote
0,75 dl Potatisflingor
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 g smör
1,75 dl kallt vatten
- Fyllning
minst 6 morötter
olivolja
salt, peppar, timjan
500 g ricotta
150 g fetaost
1 vitlöksklyfta
Kryddor
Honung
- Ovanpå
timjan
Beredning
- Blanda samman de torra ingredienserna. Nyp in det tärnade fettet.
- Tillsätt slutligen vattnet lite i taget. Blanda degen tills den är smidig. Lägg degen i plastfolie och ställ in den i kylen för att vila medan du förbereder morötterna. Degen kommer att fastna i händerna och kännas lös, men potatisflingorna kommer att svälla fint och göra degen fast.
- Du behöver minst 6 morötter, men vi rekommenderar ca 10. Dela morötterna på längden i halvor. Lägg dem på ett bakplåtspapper och toppa med olivolja och kryddor. Vänd runt så att det blandas och fördelas jämnt. Botten och morötterna kan förgräddas samtidigt i en varmluftsugn. Grädda morötterna i 15-20 min och botten i 10-15 min i 200 grader varmluftsugn och 225 grader på svag värme.
- Smörj formen innan du trycker ut degen i formen. Förgrädda och låt svalna medan du förbereder fyllningen.
- Tillsätt ricotta, fetaost, krossad vitlöksklyfta och kryddor (salt, peppar och timjan) i samma skål. Blanda med en handmixer tills det blir jämnt. Bred över den lätt kylda bottnen och lägg morötterna så att de täcker ostfyllningen. Avsluta med att ringla honung över morötterna. Grädda i 15-20 minuter, tills ricottafyllningen har fått lite färg. Strö över färsk timjan och servera med t.ex. en fräsch sallad.