Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfritt pitabröd
Glutenfritt pitabröd
Publicerad på
Glutenfritt pitabröd
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Pita, ett mjukt och tunt bröd, har sitt ursprung i Mellanöstern, där det har bakats i tusentals år. Pitabrödet bakas snabbt i hög temperatur, vilket gör att brödets över- och undersida separeras och bildar en ihålig ficka som kan skäras upp och fyllas med till exempel kebabkött och grönsaker eller falafel. Pitabrödet kan också ätas som det är.
Ingredienser, 4 stycken
1,75 dl vatten
1 tsk (3-3,5 g) torrjäst
0,5 tsk salt
1 tsk jungfruolivolja
Beredning
- Tillsätt 42 °C varmt vatten och torrjäst i en skål och blanda väl. Tillsätt salt, olivolja och mjöl och knåda degen tills den är smidig. Låt degen vila i bunken under en duk i ca 5-10 minuter.
Dela degen i fyra delar och forma till runda pitabröd ca 1 cm tjocka på lätt mjölat bakplåtspapper . Låt jäsa under plastfolie och en duk i 1,5-2 timmar.- Värm ugnen till 225 °C. Förvärm bakplåtspappret och placera den pitta du har format på bakplåtspappret. Efter ca 5 minuters gräddning kommer brödet att börja tömmas på luft och resa sig. Baka i ca 9-10 minuter. Skär dem inte i halvor förrän de har svalnat.
Tips
- Pitabrödet kan frysas för senare användning. Du kan också värma det frysta brödet i brödrostugnen.