Startsida " Glutenfria recept " Glutenfri äppelmarmelad med kanelstång
Glutenfri äppelsylt-kanelstång
Recept publicerat
Glutenfri äppelsylt-kanelstång
Recept skrivet av Jamiela Ruotsalainen
Portioner
2
längderTillagningstid
20
minuterGuiden kommer att vara 2 sidor lång.
Ingredienser
1 l mjölk
2 rkl kardemumma
4 dl socker
2 tsk salt
1,5 dl margarin i flytande form
2 ägg
2 påsar torrjäst
2 tl xantangummi
14 dl Virtasalmis glutenfria mjölblandning för bullar från spannmålsprodukt
- Fyllning
2 dl äppelsylt
6 rkl kanel
- På ytan
Ägg för smörjning
pärlsocker
Beredning
- Mjölblandningen innehåller psyllium, så det är inte säkert att du behöver tillsätta det. Jag har dock använt det enligt anvisningarna.
- Värm mjölken till över 42 grader. Rör ner psyllium i mjölken och låt svälla i 5-10 minuter. Tillsätt ägg, socker, kardemumma och salt.
- Blanda torrjäst och xantangummi i mjölet. Tillsätt vätskan lite i taget under omrörning.
- Tillsätt det koagulerade margarinet mot slutet. Kör i matberedare (eller knåda med visp) i fem minuter.
- Grädda omedelbart. Dela degen i 6 delar. Kavla ut varje del i taget till en avlång skiva som är ca 0,5 mm tjock.
- Bred ett tunt lager äppelsylt på tallriken och strö över 1 msk kanel. Rulla ihop tallriken till ett långt knyte.
- Fläta ihop tre pinnar till en fläta. Gör likadant med den andra långa pinnen.
- Låt spetsen jäsa under en duk på en varm plats i en halvtimme.
- Pensla med ägg, strö över strösocker och grädda i 200°C varm ugn i ca 20-25 minuter.
- Glutenfria bullar verkar inte gilla att vänta och det bästa är att de här är färska direkt. Men om du inte äter upp hela satsen direkt kan du frysa in bullarna så snart de har svalnat.