Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri marängtårta med blåbär
Glutenfri marängtårta med blåbär
Publicerad på
Glutenfri marängtårta med blåbär
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
12
stTillagningstid
15
minuterEn utsökt glutenfri blåbärsmarängtårta kommer att få dig att tappa hakan! tårta perfekt att servera vid kaffebordet en vardag eller vid ett speciellt tillfälle. Gäller för ca 12 bitar.
Ingredienser
- Botten
100 g kallt smör
1,5 dl Ljus glutenfri mjölblandning från Virtasalmen Viljatuote
2 msk socker
1 äggula
2 msk kallt vatten
- Fyllning
5 dl blåbär
0,5 dl socker
2 msk citronsaft
1,5 dl vatten
1 dl majsstärkelse
3 äggula
30 g smör
- Maräng
4 äggvita
3 dl socker
1 tsk citronsaft
Beredning
- Botten
- Knåda det kalla smöret och mjölet till smulor.
- Tillsätt sockret.
- Blanda äggulan och kallt vatten och tillsätt till blandningen under försiktig omrörning.
- Ställ in degen i kylen för att härda i ca en halvtimme.
- Kavla ut degen mellan bakplåtspapperen till en rund skiva.
- Lägg plattan i en lös ugnsform (24 cm) och fördela den jämnt på botten och sidorna.
- Lägg ett bakplåtspapper ovanpå basen och lägg på torra ärtor eller rått ris (för att behålla formen på basen).
- Förgrädda i 15 minuter i 220°C i medelvarm ugn.
- Ta bort bakplåtspapper och vikter.
- Fyllning
- Lägg blåbär, socker, citronsaft och 3/4 dl vatten i en kastrull och låt koka upp.
- Blanda majsstärkelse och ¾ dl vatten, häll i en kastrull och koka i 3 minuter under omrörning.
- Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt äggulorna under omrörning.
- Tillsätt slutligen smöret och blanda till en jämn massa.
- Häll blåbärsfyllningen över den bakade bottnen och låt svalna.
- Maräng
- Vispa marängen till ett hårt skum och fördela över blåbärsfyllningen.
- tårta Avsluta ytfärgen genom att ställa in den i ugnen en stund under grillen.
- Samma sak kan göras med en gasbrännare, om sådan finns.
- Glutenfri marängpaj med blåbär är som godast när den är färsk.
Jag var glad att prova instruktionerna med det nya mjölet, men pajfyllningen var en smärta och ett krångel att göra. Jag kunde inte få stärkelsen och vattnet att koka enligt instruktionerna. Jag försökte tapiokastärkelse och potatismjöl. Slutligen använde jag (slut på leveranser) ett socker (kan inte komma ihåg namnet) som används för att kila pajen. Var det ett misstag i instruktionerna? Om inte, skulle det hjälpa att ha en mer detaljerad förklaring av instruktionerna.
Hej Soile!
Tack för att du lämnar feedback. tårta Tyvärr kan jag inte berätta vad som kan ha gått fel eftersom jag har gjort det här receptet några gånger och är riktigt utsökt och jag tycker att det är ganska enkelt. Jag kommer dock att förtydliga receptet lite för att se till att allt fungerar i framtiden.
Med vänlig hälsning
Riikka från Cereal Products
Hej! Jag undrar om mängden majsstärkelse i fyllningen är rätt? Jag tycker att 1 dl var för mycket
Hej Johanna,
Den angivna mängden är korrekt! Det är så mycket vätska som tillsätts i fyllningen.