Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfri julkaka

Glutenfri julkaka

Glutenfri julkaka

Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
0.0 från 0 röster

Glutenfri och vegansk, det här är den perfekta vintergodisen! Gör dina gäster glada med denna fyllningskaka med pepparkakssmak!

Ingredienser

  • Glutenfri pepparkaka
  • 100 g mjölkfritt bakmargarin

  • 1,25 dl glutenfria, icke smaksatta havregryn eller havregrädde

  • 150 g / lite drygt 1 dl ljus sirap eller mörk sirap. Du kan också använda hälften ljus och hälften mörk sirap

  • 210 g / ca 3 dl Viljatuote Mörk Glutenfri Mjölblandning

  • 2 tsk pepparkakskrydda

  • 1,5 tsk mald kardemumma

  • 0,5 tsk salt

  • Julkaka med fyllning
  • 150 g mjölkfritt margarin

  • 35 g / ca ½ dl farinsocker

  • 140 g / ca 1 dl ljus sirap

  • 2 dl glutenfri havredryck

  • 210 g / ca 3 dl Viljatuote Ljus Glutenfri Mjölblanding

  • 45 g / ca 1 dl mandelmjöl

  • 2 tsk pepparkakskrydda

  • 1 tsk Ceylonkanel

  • 1 tsk matsoda

  • 0,5 tsk salt

  • För dekoration
  • 2 dl jordgubbssylt kryddad med 0,5 tsk Ceylonkanel och 0,25 tsk vaniljpulver.

  • n. 1,5 dl glutenfri havrevisp (mät upp före skumning)

  • Glutenfri pepparkaka

Beredning

  • Förbered först de glutenfria pepparkakorna som ska placeras mellan tårtan och som dekorationer.
  • Pepparkakor
  • Smält margarinet och tillsätt sirapen. Låt blandningen svalna. Blanda samman de torra ingredienserna. Blanda den avsvalnade margarin-sirapsblandningen i de torra ingredienserna och tillsätt slutligen havrekrämen. Blanda degen till en jämn smet och låt den stelna i kylen i minst 30 minuter.
  • Förvärm ugnen till 200 grader.
  • Mjöla bottnen med lätt glutenfritt mjöl och rulla pepparkaksdegen till en skiva. Ta en form och grädda i 200°C i ca 6-8 minuter eller tills pepparkakorna fått färg och är fasta. Ju längre du gräddar, desto krispigare blir pepparkakorna. Var dock försiktig så att du inte bränner kanterna på pepparkakorna.
  • Med det här receptet får du mer pepparkakor än du behöver till kakan. Pepparkaksdegen håller sig väl övertäckt i kylen i ca 3 dagar.
  • Fyllning tårta
  • Värm ugnen till 175°C och klä en bakplåt med bakplåtspapper. Du kan använda en rektangulär ugnsform eller en lös ugnsform. Jag använde en bakform på 28 cm x 18 cm.
  • Smält margarinet och tillsätt farinsocker, sirap och havredryck. Låt det bubbla i en minut på låg värme. Låt blandningen svalna. Blanda samman de torra ingredienserna. Blanda den avsvalnade margarinblandningen med de torra ingredienserna och häll smeten i formen.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i 20 minuter, eller tills provtesten med en sticka visar att stickan är ren.
  • kaka När den har svalnat skär du den på mitten. Kakan blir liten och lång.
  • Rör ner kryddorna i jordgubbssylten och vispa havrevisp. Bred den kryddade jordgubbssylten över tårtbottnen. Smula några pepparkakor över jordgubbssylten och bred på ett tjockt lager havrevisp.
  • Lägg på ytterligare ett lager, bred på jordgubbssylt, smula pepparkakor och dekorera med havregrynssnöflingor på toppen av kakan.
  • kaka Dekorera med pepparkakor.
  • Glutenfri julkaka blir som godast när den fått stå en dag i kylen. kaka

    I så fall bör du dekorera toppen (eller hela) precis innan servering. Tiina Strandberg |My Berry Forest 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.