Glutenfri julkaka
Glutenfri julkaka
Glutenfri och vegansk, det här är den perfekta vintergodisen! Gör dina gäster glada med denna fyllningskaka med pepparkakssmak!
Ingredienser
- Glutenfri pepparkaka
100 g mjölkfritt bakmargarin
1,25 dl glutenfria, icke smaksatta havregryn eller havregrädde
150 g / lite drygt 1 dl ljus sirap eller mörk sirap. Du kan också använda hälften ljus och hälften mörk sirap
210 g / ca 3 dl Viljatuote Mörk Glutenfri Mjölblandning
2 tsk pepparkakskrydda
1,5 tsk mald kardemumma
0,5 tsk salt
- Julkaka med fyllning
150 g mjölkfritt margarin
35 g / ca ½ dl farinsocker
140 g / ca 1 dl ljus sirap
2 dl glutenfri havredryck
210 g / ca 3 dl Viljatuote Ljus Glutenfri Mjölblanding
45 g / ca 1 dl mandelmjöl
2 tsk pepparkakskrydda
1 tsk Ceylonkanel
1 tsk matsoda
0,5 tsk salt
- För dekoration
2 dl jordgubbssylt kryddad med 0,5 tsk Ceylonkanel och 0,25 tsk vaniljpulver.
n. 1,5 dl glutenfri havrevisp (mät upp före skumning)
Glutenfri pepparkaka
Beredning
- Förbered först de glutenfria pepparkakorna som ska placeras mellan tårtan och som dekorationer.
- Pepparkakor
- Smält margarinet och tillsätt sirapen. Låt blandningen svalna. Blanda samman de torra ingredienserna. Blanda den avsvalnade margarin-sirapsblandningen i de torra ingredienserna och tillsätt slutligen havrekrämen. Blanda degen till en jämn smet och låt den stelna i kylen i minst 30 minuter.
- Förvärm ugnen till 200 grader.
- Mjöla bottnen med lätt glutenfritt mjöl och rulla pepparkaksdegen till en skiva. Ta en form och grädda i 200°C i ca 6-8 minuter eller tills pepparkakorna fått färg och är fasta. Ju längre du gräddar, desto krispigare blir pepparkakorna. Var dock försiktig så att du inte bränner kanterna på pepparkakorna.
- Med det här receptet får du mer pepparkakor än du behöver till kakan. Pepparkaksdegen håller sig väl övertäckt i kylen i ca 3 dagar.
- Fyllning tårta
- Värm ugnen till 175°C och klä en bakplåt med bakplåtspapper. Du kan använda en rektangulär ugnsform eller en lös ugnsform. Jag använde en bakform på 28 cm x 18 cm.
- Smält margarinet och tillsätt farinsocker, sirap och havredryck. Låt det bubbla i en minut på låg värme. Låt blandningen svalna. Blanda samman de torra ingredienserna. Blanda den avsvalnade margarinblandningen med de torra ingredienserna och häll smeten i formen.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 20 minuter, eller tills provtesten med en sticka visar att stickan är ren.
- kaka När den har svalnat skär du den på mitten. Kakan blir liten och lång.
- Rör ner kryddorna i jordgubbssylten och vispa havrevisp. Bred den kryddade jordgubbssylten över tårtbottnen. Smula några pepparkakor över jordgubbssylten och bred på ett tjockt lager havrevisp.
- Lägg på ytterligare ett lager, bred på jordgubbssylt, smula pepparkakor och dekorera med havregrynssnöflingor på toppen av kakan.
- kaka Dekorera med pepparkakor.
- Glutenfri julkaka blir som godast när den fått stå en dag i kylen. kaka
I så fall bör du dekorera toppen (eller hela) precis innan servering. Tiina Strandberg |My Berry Forest