Hem » Glutenfria recept » Glutenfri Surdegsbakning » Glutenfritt sorghumbröd från torkade rotfrukter
Glutenfritt Durrahapan rotbröd av torkad rot
Publicerad på
Glutenfritt sorghumrotbröd
Recept av Fiialiisa Kemppainen, MakuaMedia
Förberedelser
1
timmeGräddningstid
30
minuterDetta surdegsbröd baserat på sorghummjöl kombinerar surdegens aromatiska egenskaper med jästens kraft att jäsa bröddeg.
Ingredienser
10 g glutenfri psyllium
365 g vatten
6 g jäst
300 g Glutenfri Durramjölmix
30 g socker
8 g salt
22 g matolja
18 g äppelcidervinäger
Beredning
- Blandad torkad MakuaMedian durrasurdeg och vatten i en skål.
- Tillsätt psyllium i vattnet och rör om. Låt det svälla i ytterligare 3-5 minuter tills en geléliknande blandning bildas.
- Blanda mjöl, socker, salt och torrjäst i en skål.
- Häll äppelcidervinägern och oljan i psylliumgelen. Blanda tills det är slätt.
- Blanda ner de torra ingredienserna i degen i små omgångar. Knåda degen i en mixer i 5–7 minuter på medelhastighet tills den är elastisk.
- Vänd ut degen på en lätt mjölad yta, forma till en limpa och lägg över på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30–45 minuter.
- Värm ugnen till 200°C. Grädda i cirka 30 minuter. Lägg 2–3 isbitar i botten av ugnen innan gräddning för att skapa ånga och ge brödet en fin skorpa. Brödet är klart när det är gyllenbrunt och låter ihåligt när man knackar på det i botten.
- Låt brödet svalna på ett galler innan du skär det så att konsistensen stelnar.