Hemsidan " Glutenfri sorghum-mjölblandning " Glutenfria, veganska och jästfria munkar med sorghum-mjölmix

Glutenfria, veganska och jästfria munkar med sorghum-mjölmix

Glutenfria, veganska och jästfria munkar med sorghum-mjölmix

Recept av Helena Kemppainen
0.0 från 0 röster
Portioner

9

st

Degen räcker till ca 9 små runda munkar. Om du gör kringlor får du lite färre.

Ingredienser

  • 2 dl kokande vatten

  • 2 rkl hus socker

  • 50 g mjölkfritt margarin (söndag)

  • 3 rkl citronsaft och 1 matsked rivet citronskal (ekologiskt) om så önskas

  • 2 dl Glutenfri Durra Mjölblandning från Virtasalmen Viljatuote

  • 1 tl Psyllium

  • 2 dl bakpulver (majsfritt Xtra om du är allergisk mot majs)

  • 3 tsk vaniljsocker

  • kanel, kardemumma eller andra kryddor efter eget val

  • 1 l Frityrolja av raps eller annat frityrolja av munkfrö

Beredning

  • Häll 2 dl kokande vatten i en ugnsform.
  • Tillsätt 50 g mjölkfritt margarin i det heta vattnet och rör om så att margarinet smälter in i vätskan.
  • Tillsätt citronsaft, eventuellt citronskal och andra kryddor som du tycker om, t.ex. kardemumma.
  • Medan blandningen svalnar, blanda i en annan skål sorghum-mjölblandningen, psyllium, bakpulver och vaniljsocker tills det är jämnt.
  • Tillsätt mjölblandningen i den kylda vätskan och vispa kraftigt för att blanda. Om du blandar mjölblandningen i den för varma vätskan kommer bakpulvret att börja reagera och inte ha tillräckligt med kick för bakningsfasen. Ta bort vispen och fortsätt att blanda, t.ex. med en pil, i ytterligare ca 30 sekunder. Täck över degen och låt den jäsa i minst 10 minuter.
  • Medan degen sväller, tillsätt oljan i en tjockbottnad kastrull och värm den tills den når cirka 190-200 grader C. Dessa munkar tycktes steka och jäsa bäst vid cirka 200C.
  • Forma degen till 9 små bollar. Om du vill göra hålapor trycker du lätt med tummen i mitten av hålet och vidgar hålet en aning. Degen kommer att vara riktigt mjuk och "lös", men kommer fortfarande att hålla ihop.
  • Stek munkarna på båda sidor tills de är gyllenbruna. Ta inte bort munkarna från oljan för tidigt, så att de inte förblir råa inuti.
  • Lyft upp med en hålslev på en tallrik med hushållspapper ovanpå. På så sätt kan det överflödiga fettet rinna av på hushållspapperet. Låt svalna en liten stund, sockra sedan båda sidorna och lägg i ett serveringsfat.
  • Låt svalna helt innan du äter. Glutenfria produkter är för fuktiga inuti när de är varma.
  • Munkar kan frysas innan de sockras, värmas snabbt i mikrovågsugn och sockras innan de konsumeras.

    Helena Kemppainen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.