Första sidan » Blogg » Glutenfri värld » Enkelt och gott liv utan gluten

Ett enkelt och utsökt liv utan gluten

Under loppet av två decennier har vi på Viljatuuti hjälpt tusentals av våra kunder att följa en glutenfri diet. Samtidigt har våra mjöl- och mjölblandningar samt våra andra kvarnprodukter utvecklats så att framgången med glutenfri bakning och matlagning är enklare än tidigare.

Om du har funderat på att byta till en glutenfri livsstil eller vill förbättra kvaliteten på din kost, är den här artikeln för dig. Vi pratar om problemen som gluten orsakar i tarmen, presenterar alternativ till en hälsosam glutenfri kost och ger praktiska tips för en njutbar vardag utan gluten.

Virtasalmen Viljatuote Oy är en pionjär och expert på glutenfritt mjöl och mjölblandningar. Erfarenheten har visat att livet utan gluten kan vara både enkelt och gott – så länge det finns lämpliga råvaror av hög kvalitet.

Gluten: Vad är det och varför kan det vara skadligt?

Ur vetenskaplig synvinkel innehåller veteglutenproteinet två prolaminer, gliadin och glutenin. När vätska blandas in i degen och den knådas bildar dessa proteiner ett elastiskt nätverk som ger degen dess seghet. Glutensammansättningen av råg och korn är något annorlunda, men dessa spannmål ger också symtom hos celiaki. Prolaminet, avenin, som finns i havre orsakar inte symtom hos celiaki, men ett litet antal människor är också sensibiliserade havre för produkter som innehåller

Celiaki är en autoimmun sjukdom där gluten skadar slemhinnan i tunntarmen. Detta förhindrar upptaget av näringsämnen och kan leda till olika symtom som buksmärtor, uppblåsthet, diarré och konstant trötthet. Symtomen och deras intensitet varierar från patient till patient. Det enda sättet för celiaki att undvika dessa symtom är att följa en helt glutenfri diet. Celiaki-läkemedel utvecklas, men de har ännu inte nått marknaden.

Misstänker du att du kan ha symtom orsakade av gluten?

Enligt olika källor lider cirka två procent av finländarna av celiaki. En del av dem har celiaki utan att veta om det. Dessutom lider en mycket större del av befolkningen av glutenkänslighet. Dess symtom kan likna dem vid celiaki, men utan en tydlig autoimmun reaktion. Även för glutenkänsliga personer är det enda sättet till lindring att eliminera gluten från kosten.

Tester utförda av en läkare, såsom blodantikroppstester och avbildning av tunntarmen eller vävnadsprover, kan avslöja celiaki eller hjälpa till att utesluta den. Om du misstänker celiaki eller glutenkänslighet ska du alltid kontakta din läkare omedelbart.

Fördelarna med en glutenfri diet

En glutenfri diet är för närvarande det enda sättet att behandla celiaki. När celiaki följer en glutenfri diet återhämtar sig deras tarmslemhinna från inflammation och akuta symtom försvinner.

Vissa personer med irritabel tarm (IBS) har funnit att en glutenfri diet lindrar deras symtom, såsom buksmärtor, diarré och uppblåsthet. Även om glutenkänslighet inte är den direkta orsaken till IBS, kan en glutenfri diet lindra symptomen hos vissa människor. Enligt forskning har endast cirka 1-2 procent av IBS-drabbade faktisk glutenkänslighet.

Vissa människor kan uppleva lindring av symtom genom att följa en glutenfri diet, även om de inte har faktisk glutenkänslighet eller celiaki. Detta kan bero på att den glutenfria kosten tar bort andra potentiellt symptomframkallande ingredienser från kosten, som FODMAP-kolhydrater.

Att byta till en glutenfri kost innebär inte bara begränsningar, utan det kan öppna dörrar till en mer mångsidig kost baserad på näringsrika, glutenfria spannmålsprodukter. Att experimentera med råvaror som traditionellt används mer sällan av oss, som hirs, sorghum, teff och bovete, kan ge nya smakupplevelser och näringsmässiga fördelar som berikar vardagen och festligheterna.

Utmaningarna med ett glutenfritt liv

Att ändra vanor är aldrig lätt. Att gå över till en glutenfri livsstil har också sina egna utmaningar som du bör förbereda dig på i förväg. Förändringen är så stor att den bör diskuteras i förväg med en läkare och gärna även en näringsterapeut, för att säkerställa ett adekvat och mångsidigt näringsintag.

Den största utmaningen, åtminstone i början, är att gömma gluten i många välbekanta livsmedel. Det finns i ett överraskande antal produkter, som kryddblandningar, marinader, yoghurt, ostar, såser och påläggstillsatser. Källan till latent gluten på restauranger kan också vara till exempel mjöl och degrester i redskap och på tillagningsytor.

Strikt uppmärksamhet är därför nödvändig när man ändrar matvanor. Idag märker allt fler tillverkare sina produkter som glutenfria och restauranger nämner ofta glutenfria alternativ på menyn. Att hitta glutenfria produkter i butik är ganska enkelt nuförtiden.

Glutenintolerans och socialt liv

Att övergå till ett glutenfritt liv kan också verka socialt utmanande, åtminstone till en början. När vänner eller familj inte är vana vid att ta hänsyn till födoämnesallergier eller specialkost, kan det verka svårt att hitta glutenfri mat på en restaurang eller vid gemensamma middagar.

Men det finns lösningar på denna utmaning också: innan middag på en restaurang eller besöker en by bör du ta reda på de glutenfria alternativen i förväg. I gemensamma middagar kan du be värdarna att erbjuda glutenfria alternativ eller ta med dig något att dela med dig av. När dina vänner lär känna din speciella kost kommer det säkert att bli lättare att få glutenfria alternativ.

Du kan också introducera din nära krets till de glutenfria bakverk och mat du lagar själv. Många har bilder på att glutenfria produkter är mindre smakrika eller har en annan struktur än de som innehåller gluten. De flesta av dina gäster kommer knappt att märka att de njuter av en glutenfri salta eller söta bakverk, om du inte specifikt nämner det.

Tips för ett glutenfritt liv

Viljatuote Virtasalmi är en tillverkare av certifierat glutenfria spannmål och mjölblandningar. Så vi kan hjälpa dig att komma igång med din glutenfria livsstil på ett säkert sätt. Vi erbjuder en rad glutenfria mjölsorter och mjölblandningar som passar olika bakbehov, samt mjölblandningar som kan användas som ersättning för glutenhaltiga ingredienser. När du har gått över till att använda glutenfria basingredienser kommer du att hitta massor av nya läckra recept och inspiration till matlagning. På vår webbplats hittar du en omfattande receptbank med idéer för vardag och fest. kakor Många traditionella godsaker som bullar, pajer och tårtor kan göras med glutenfritt mjöl - du kan lita på våra beprövade och testade recept.

Om du har fått diagnosen celiaki kan det vara lämpligt att byta ut en del av de köksredskap du normalt använder mot nya som inte har utsatts för glutenhaltigt mjöl. Då kan du se till att det inte finns några mjölrester i utrustningen som kan ge symtom.

Men om du stöter på problem, har frågor i huvudet eller behöver stöd från samhället, kan du hitta många dietrelaterade grupper av matentusiaster och livsstilsgrupper både på sociala medier och live. Om du vill kan du utbyta recept, tips och erfarenheter i dem. Kamratstöd i grupp kan vara en viktig mental resurs för att lära sig ett nytt sätt att leva.

Slutord

Som du säkert redan har märkt kan livet utan gluten vara enkelt och gott – så länge du lär dig om det ordentligt och ser till att din kost innehåller tillräckliga mängder nödvändiga näringsämnen, fibrer, vitaminer och spårämnen. Med rätt ingredienser och instruktioner kan du laga salta och söta godsaker själv utan gluten.

Kom ihåg att tänka på att en glutenfri diet inte bara är en diet, utan en livsstil som hjälper dig att möta symtomen på celiaki och glutenkänslighet. Tålamod, entusiasm och rätt produkter öppnar vägen till en njutbar glutenfri vardag.

Om du fortfarande missat mer information om en viss aspekt av glutenfritt liv har vi förberett andra artiklar om ämnet på vår hemsida.

Vi hoppas att den här artikeln öppnar vägen för dig till ett enklare och godare liv - utan gluten! Välkommen att lära dig mer om våra produkter och inspirerande recept.

Andra relaterade länkar

https://www.keliakialiitto.fi/tule-mukaan/liity-jaseneksi/
https://www.antioksidantti.fi/gluteenisensiblius/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.

Andra relaterade artiklar

Dela artikeln