Glutenfri vardag och fest
En diagnos på celiaki eller glutenintolerans innebär inte bara förändringar i livet för den som har symtomen, utan även för omgivningen. I den här artikeln går vi igenom praktiska tips som hjälper dig att underlätta övergången till en glutenfri kost och se till att en glutenfri familjemedlem alltid kan njuta av goda och varierade måltider.
Att övergå till en glutenfri kost kan vara en utmaning för vem som helst. Det kan vara särskilt svårt för barn och ungdomar, men även för äldre personer. Detta beror på att deras kostvanor vanligtvis är väletablerade och att de kan ha svårare att förstå och genomföra de nödvändiga förändringarna.
Glutenfria vardagsmåltider, barn och ungdomar
Små barn kanske ännu inte förstår vikten av en glutenfri kost. De kan vara mer mottagliga än vanligt för glutenkontaminering och kan ha svårt att följa dieten.
Barn i skolåldern kan utsättas för mobbning eller uteslutning i skolan om deras kost skiljer sig från andra barns. De kan också ha svårt att hitta glutenfria alternativ som tilltalar dem i skolluncher och mellanmål.
Tonåringar kan ha svårt att följa en glutenfri diet eftersom de ofta vill äta samma mat som sina vänner. De kan också vara benägna att göra val som kan förvärra symtomen på celiaki.
Olika åldrar och glutenfri kost
Unga vuxna kan ha svårt att anpassa sig till en glutenfri kost, särskilt om de nyligen har fått en glutenfri diagnos. De kan också ha svårt att hitta lämpliga glutenfria alternativ på många restauranger.
Vuxna har ofta mer erfarenhet av och kunskap om glutenfri kost, så anpassningen kan vara lättare för dem. Dessutom kan det vara lättare för vuxna att få det stöd de behöver, till exempel från kamratgrupper, och att leta efter recept och ingredienser som är lämpliga för deras förändrade situation.
För äldre personer som bor hemma är utmaningarna bland annat begynnande minnesförlust och underskattning av risken för kontaminering. Det kan vara lämpligt att helt utesluta glutenhaltiga ingredienser från skafferiet.
Andra åldersrelaterade utmaningar
Äldre människor kan möta svårigheter i vardagen när de tvingas ändra sin invanda kosthållning. De kan också löpa större risk att exponeras för gluten om de bor på ett vårdhem eller i andra samhällsmiljöer.
För gravida kvinnor är en glutenfri kost inte en riskfaktor för graviditet, och studier har visat att fosterutvecklingen är normal hos dem som äter glutenfri kost. Det är dock viktigt att diskutera kostrekommendationer med din läkare och se till att mamman och barnet får i sig alla näringsämnen de behöver.
Föräldrar och vårdnadshavare har en viktig roll att spela när det gäller att hjälpa barn och ungdomar att övergå till ett glutenfritt liv. De kan lära barn och ungdomar om hur en glutenfri kost fungerar i praktiken och hjälpa dem att hitta glutenfria alternativ som de tycker om. Särskilt i ett tidigt skede är det viktigt att övervaka att de följer kosten och ge stöd och uppmuntran.
Att bli glutenfri kräver ny noggrannhet i hemmet
Att övergå till en glutenfri kost innebär att man måste ändra sina vanor och aktiviteter i hemmet, särskilt i köket och matsalen. Förutom att se till att bakverk och livsmedel är tillverkade av glutenfria ingredienser är det viktigt att förstå den potentiella risken för korskontaminering, till exempel när man använder köks- och bakredskap samt serverings- och förvaringskärl.
Förvaring: Se till att glutenfria och glutenhaltiga livsmedel förvaras åtskilda. Använd helst separata hyllor, skåp och behållare.
Köksredskap: Diska alla köksredskap och skärbrädor noggrant efter varje användning för att undvika kontaminering. Du kan också köpa nödvändiga separata köksredskap och redskap för tillagning av glutenfri mat.
Matlagning: Var försiktig när du lagar mat och se till att glutenfria och glutenhaltiga livsmedel aldrig kommer i kontakt med varandra. Använd rena kärl och redskap och tvätta händerna ofta. Om du använder samma redskap eller utrustning för matlagning ska du till exempel tillaga det glutenfria alternativet först och sedan det glutenhaltiga livsmedlet.
Utveckla dina färdigheter i matlagning och bakning - vet vad du lägger på tallriken och få den mat du gillar. Recept för glutenfria dieter är till exempel lätta att hitta på nätet.
Gluten gömmer sig på oväntade ställen och kan överföras genom korskontaminering till livsmedel som är avsedda att vara glutenfria, t.ex. en delad smörskål. I värsta fall kan även mycket små mängder orsaka allvarliga celiakisymtom.
Förändra ditt sätt att handla i mataffären
I takt med utvecklingen av diagnosen celiaki och den ökande populariteten för glutenfri kost av olika skäl har utbudet av glutenfria produkter i butikerna utvecklats under de senaste åren.
Förutom glutenfria hyllor finns det många andra stormarknader som erbjuder färdigrätter och ingredienser som är lämpliga för en glutenfri diet. Frukt och grönsaker, obearbetad fisk och kött, ägg och mejeriprodukter samt grönsaker är i stort sett alla ingredienser som lämpar sig för en glutenfri kost.
Det glutenfria produktmärket är ett registrerat varumärke som förvaltas av Celiakiförbundet i Finland. Märket kan användas på förpackade livsmedelsprodukter som uppfyller de enhetliga kraven i märkningssystemet. Många produkter i butikshyllorna är naturligt glutenfria och behöver ingen separat märkning.
Läs märkningen noggrant. Se till att alla ingredienser och livsmedel du köper är glutenfria. Du kan kontrollera detta i ingrediensförteckningen på produktförpackningen, där gluten som allergen måste anges. Notera också eventuella varningsetiketter med texten "kan innehålla".
Ta en titt på vårt sortiment av glutenfria produkter. Det finns så många alternativ på marknaden idag att du garanterat kan hitta ett mjöl, gryn, kli, frön, pastaprodukter, bröd, bakverk och mycket mer som passar dina behov.
Be butikspersonalen om hjälp. De kan hjälpa dig att hitta glutenfria färdigrätter, halvfabrikat och ingredienser.
Fler tips för en glutenfri vardag
Planera dina framtida måltider. Hitta intressanta recept och gör en meny för några dagar, handla och förbered måltider i förväg om tillfälle ges. På så sätt undviker du onyttiga val som görs i all hast och ser till att du alltid har glutenfria alternativ till hands.
Ta med ett glutenfritt mellanmål om det behövs, eftersom det kanske inte finns glutenfria måltids- och mellanmålsalternativ överallt.
Du kan t.ex. förvara glutenfria bröd, baguetter och andra livsmedel i frysen i portioner som kan användas snabbt och enkelt.
Följ ett regelbundet ätmönster. Det håller blodsockret stabilt och hjälper dig att undvika överdrifter. Drick mycket vatten och andra glutenfria drycker.
Motion är viktigt för alla, men det är särskilt viktigt för personer med celiaki och glutenkänslighet. Motion hjälper till att förbättra symtomen och upprätthålla den allmänna hälsan. Stress kan förvärra symtomen på celiaki. Det är viktigt att hitta sätt att hantera stress, t.ex. yoga, meditation eller att tillbringa tid med nära och kära.
Dags för en fest eller en resa? Du kan göra dem utan gluten också
I dag är specialdieter en del av vardagen för alla restauranger och storkök. Laktosfritt är numera nästan normen, medan veganskt och glutenfritt finns på menyerna på många restauranger. Festarrangörer ber ofta gästerna att uppge eventuella specialdieter, så gör detsamma när du är i rollen som arrangör.
Berätta för dina nära och kära om din glutenfria diet. De kan hjälpa dig att undvika gluten i din vardag. Celiaki eller glutenkänslighet är inte något att skämmas för, utan något man lär sig att leva med.
Var försiktig och uppmärksam när du äter ute. Kontrollera menyerna på nätet i förväg. Skicka vid behov en begäran om information om restaurangens glutenfria alternativ och försök om möjligt att se till att maten tillagas i rena behållare och redskap utan risk för korskontaminering.
Offentlig feedback från kunder och recensioner kan berätta om restauranger där saker och ting kanske inte har gått helt rätt till.
Håll utkik efter skyltar om specialkost vid serveringsbordet. Om det behövs, kontrollera med köks- eller serveringspersonalen att rätten eller bakverket är glutenfritt.
Ha med dig glutenfria snacks. På så sätt undviker du att äta gluten om du t.ex. är ute och reser och måltidsintervallet blir för långt.
Förbered dig inför din utlandsresa genom att beställa en glutenfri måltid till flyget i förväg och ta med en lapp som är översatt till språket i det land du reser till, där det står att du behöver en glutenfri måltid av hälsoskäl.
Kom ihåg att du inte behöver begränsa ditt liv för att du är glutenfri. Genom att följa de här tipsen kan du göra övergången till en glutenfri kost enklare och se till att alla i din glutenfria familj alltid kan njuta av goda och varierade måltider.
Du kan också läsa andra artiklar om glutenfri livsstil som publicerats på vår webbplats.
Andra relaterade länkar
Det finns ett antal resurser som kan hjälpa människor att gå över till ett glutenfritt liv. Dessa inkluderar.
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/ruoka-allergeenit/lisatietoa-ruoka-allergeeneista
https://www.duodecimlehti.fi/duo92875
https://www.keliakialiitto.fi/gluteenittomuus/gluteenittomat-tuotteet/
Andra relaterade artiklar
Lyckas med glutenfri bakning
Ett enkelt och utsökt liv utan gluten
Dela artikeln