Hemsidan " Blogg " Durra - glutenfritt, mångsidigt mjölalternativ

Durra - glutenfritt, mångsidigt mjölalternativ

Glutenfri mjölblandning

Durra - ett mångsidigt glutenfritt alternativ

Vad vet du om durra - eller sorghum - förutom att det är lämpligt för glutenfri bakning? Detta mångsidiga sädesslag är ett av de fem mest använda spannmålen i världen och är särskilt populärt i Afrika, Indien och Sydamerika.

Men vad är det som gör durra så speciellt? Den här artikeln ger dig en omfattande översikt över fördelarna med sorghum, hur du använder det och varför det bör finnas i varje glutenfritt bagerikök. Du får också tips från en spannmålsexpert om hur du kan använda durra.

Bakningsegenskaper och bakning >>
Tips för attlyckas >>
Vad använder jag durramjöl eller mjölmix till ? >>

Vi presenterar fullkornsdurramjöl >>
Unik Durramjölsmix >>
Många goda skäl att välja en durramjölsblandning >>
Prova det och älska det >>
15 frågor - svar från expert på spannmålsprodukter

Hållbar och miljövänlig odling av durra

Durra är en sann överlevare. Den trivs i torra och varma förhållanden, vilket gör den till ett hållbart odlingsalternativ inför klimatförändringarna. Om världen behöver ett spannmål som är motståndskraftigt mot klimatförändringar är durra en stark kandidat. På Viljatuote vill vi vara med och bidra till att fler och fler av våra kunder får i sig detta mångsidiga och ekologiska spannmål.

Glutenfri durra är också lämplig för många allergiker

Att baka glutenfritt kan verka som ett salladste, i alla fall för nybörjare, men durra gör det mycket enklare! durramjöl är glutenfritt och passar därför personer med celiaki och glutenkänslighet. Det kan också vara en livräddare för dem som får symtom av inhemska korn som vete, korn, råg och havre.

Observera dock att durra är nära besläktat med hirs, så om du är allergisk mot hirs durra du diskutera med din läkare om du kan prova durra. Durra har ett högt fiberinnehåll (6-8%) och är därför ett bra komplement för att täcka det dagliga fiberbehovet. Durra är därför ett populärt och lämpligt alternativ för många människor med matsmältnings- och magproblem.

Om egenskaper och användning av Durra

Kokt, stekt durra har en något nötig och raffinerad smak. Den milda smaken gör att durra lämpar sig för många olika typer av bakning och matlagning. Smaken liknar fullkornsmjöl och är därför ett mycket bra tillskott i glutenfria mjölblandningar för att efterlikna smaken av vetemjöl.

Durra är en utmärkt tillsats i glutenfria mjölblandningar, eftersom det avsevärt förbättrar bakkvaliteten och konsistensen i blandningen. Durra blandar sig väl i kalla vätskor och även i varma vätskor när den vispas kraftigt. Det är mycket motståndskraftigt mot höga temperaturer, så dina bakverk kommer inte att brinna lätt!

Durramjöl är också bra för låga bröd som inte gräddas, som jowar roti, pita och tortillabröd. Du kan också använda durramjöl för att förstora såser och koka gröt.

  • Tillsätt successivt mer vätska: durramjöl binder vätska på ett annat sätt än vetemjöl. Välling av durumvete absorberar vätska på ett annat sätt när den löser upp vetegroddar.
  • Förbättra din uthållighet: Psyllium- eller xantangummi hjälper till att binda degen och förhindra att den smular.
  • Blanda med andra mjölsorter: durra kan kombineras med tapiokastärkelse eller potatismjöl för en lättare konsistens.
  • Låt degen vila: En längre vilotid kan förbättra strukturen på durradegen och göra den lättare att hantera.
  • Använd olja eller ägg för att behålla fukten: om degen känns torr kan även en liten mängd olja eller ägg göra underverk!

Smaken av Durra är mjuk, subtilt nötaktig och påminner om fullkornsmjölvetemjöl. Det gör den lämplig för både salta och söta bakverk. Prova den till exempel i dessa:

  • Söta munkar, churros och donuts
  • Kakor, kex och muffins
  • Pizzabottnar, frallor och bröd
  • Pannkakor och pannkakor, bakade i ugnen eller i stekpanna
  • Tortillas och naanbröd från ohejdad odling
  • Fullkornsmjöl kan användas för att göra en brun sås större
  • Durramjöl ger en frukostgröt med mild smak
  • Fullkornsdurramjöl är ett mycket bra val för riskakor med teff, till exempel
  • Durramjöl används som en del av bull- och brödmjölsblandningar
  • Durramjöl kan också användas för att baka produkter i panna eller ugn.

Den milda smaken av sorghum passar perfekt med tomater, örter, olivolja, vitlök, citrusfrukter, nötter, kokosmjölk och många kryddor som kanel och ingefära. Prova dig fram och hitta din favoritkombination!

Glutenfri fullkornsdurramjöl är lämplig för salt och söt glutenfri bakning. fullkornsdurramjöl är rik på fibrer och vegetabiliska proteiner och har ett högt innehåll av järn och mineraler.

fullkornsdurramjöl är ett naturligt, välsmakande och glutenfritt fullkornsmjöl. durra har använts i världens kök sedan urminnes tider. Sorghum är naturligt glutenfritt och mycket näringsrikt och lämpar sig för många olika typer av bakning. Prova fullkornsmjöl av sorghum för att baka bröd eller pizzabottnar, till exempel!

Vill du göra glutenfri bakning ännu enklare? Virtasalmi Cereal Products sorghum-mjölblandning har utvecklats just för dig!

Durra mjölmix innehåller fullkorns sorghum, tapiokastärkelse, potatisstärkelse och psyllium - vi tycker att det är den perfekta kombinationen. Du kan baka praktiskt taget alla vetemjölsrecept med durra mjölmix. Använd ca 1:1 för feta degar och ca 3/4 för andra. Experimentera för att hitta rätt mängd för varje recept. Låt degen "vila" i 5-10 minuter före utbakning så att psylliumet i durramjölmixen kan verka och degen svälla.

Vi har utvecklat den här mjölmixen tillsammans med Helena Kemppainen, med särskild hänsyn till de många människor med livsmedelsrestriktioner som behöver undvika livsmedel som havre, majs, ris eller bovete.

  • 100% glutenfri - perfekt för personer med celiaki och glutenkänslighet, passar även många allergiker och personer som av olika skäl har livsmedelsrestriktioner
  • Utmärkta bakegenskaper - fungerar nästan som vetemjöl
  • Fastnar inte lätt på bordet eller rivs sönder - lätt att hantera
  • Hög fiberhalt - innehåller mer fibrer än många andra glutenfria mjölsorter
  • Fri från majs, ris, bovete, havre och xantangummi - ett rent och naturligt alternativ
  • Motståndskraftig mot höga temperaturer - bakverk bränns inte lätt
  • Multifunktionell - lämplig för bakning, matlagning och bakning

Om glutenfri bakning någonsin har känts som ett problem är det dags att prova durra! Dess milda smak, fantastiska bakningsegenskaper och ekologiska odling gör det till framtidens mjöl, lämpligt för hela familjen. Ta ett steg mot enklare och godare bakning redan idag - kolla in Viljatuotes durraprodukterna och prova själv! 😊

📌 Prova dessa fyra läckra recept:

För fler durrabaserade bakverk, se recepthäftet Recept med Durra. Recept baserade på Durramjölblandning och Fullkornsdurramjöl hittar du enkelt i vår receptbank, antingen genom att söka i receptbanken eller genom att klicka på länkarna ovan.

Sari Karjalainen har varit med sedan Viljatuotte grundades och hon är den expert som ansvarar för utvecklingen av våra nya produkter. Vi bad Sari svara på våra frågor om durra och glutenfri durramjölspuré:

  • Vad gör durramjöl till ett särskilt bra val för glutenfri bakning jämfört med andra glutenfria mjölsorter?
    Fullkornsmjöl med bra näringsvärden. Den milda smaken passar praktiskt taget alla.
  • Hur beter sig durramjöl i deg jämfört med vetemjöl?
    Durramjöl har inte naturligt samma bindande egenskaper som vetemjöl, så det behöver Psyllium för att ersätta bindningen.
  • Vilka är de vanligaste utmaningarna när man bakar med Fullkornsdurramjöl och Durramjölblanning och hur kan de lösas?
    Om andelen durra i förhållande till vatten är för hög blir resultatet uttorkning. Genom att tillsätta fett och/eller ägg kan uttorkning förhindras.
  • Vilket är det bästa sättet att förbättra bakningsegenskaperna hos durramjöl i glutenfria recept?
    Se tidigare svar och blanda även durramjöl med andra mjölsorter.
  • Finns det någon speciell teknik för att använda durramjöl som är värd att känna till?
    Durramjöl kan blandas med varmt vatten och då kommer det att gelera något. Ett bra exempel är Jowa rågbröd.
  • Vilka är de bästa ingredienserna att kombinera med sorghum för ett balanserat resultat?
    Bra exempel är teff, ris, potatismjöl, potatisstärkelse och tapiokastärkelse.
  • Är alla traditionella recept baserade på vetemjöl lämpliga för 1:1 ersättning med sorghum mjölmix, eller kommer receptändringar att krävas?
    Ju mer fett och ägg i en bakad vara, desto mer kan förhållandet vara 1:1. Annars rekommenderar jag att du använder ungefär ¾ av mängden vetemjöl.
  • I vilka typer av bakverk fungerar durra särskilt bra och var är det inte nödvändigtvis det bästa valet?
    Durra fungerar särskilt bra i bröd, pajer och torra kakor och kex. Om du vill ha ett ljust bakverk måste du ta hänsyn till mängden durra så att bakverket inte blir för mörkt.
  • Finns det något särskilt att tänka på vid lagring och hantering av sorghum?
    Egentligen inte. Durramjöl förvaras som vilket annat mjöl som helst, svalt och skyddat från ljus.
  • Hur påverkar näringsinnehållet och fiberinnehållet i durramjöl slutproduktens konsistens och smak?
    Eftersom det är rikt på fibrer ger det ett bra tillskott till det dagliga fiberintaget. Proteininnehållet är också bra och bidrar till att göra mjölet mer hälsosamt.
  • Hur skiljer sig Viljatuotes Durramjölblandning från andra glutenfria mjöl på marknaden?
    Durramjölblandning är ett mer näringsrikt och hälsosammare alternativ som inte innehåller konserveringsmedel eller tillsatser. Det är också lämpligt för många människor med särskilda kostbehov.
  • Vad fick Viljatuote att lansera durramjöl på marknaden och hur gick produktutvecklingsprocessen till?
    Helena Kemppainen från MakuaMedia kontaktade oss och bad oss att tillsammans ta fram en mjölblandning som även skulle passa personer med särskilda kostvanor. Vid den tidpunkten hade Viljatuote en provpåse med durramjöl i lager. Durra var en råvara som Helena redan var bekant med och därifrån startade produktutvecklingen och slutresultatet blev en durramjölsblandning som är den enda i sitt slag i världen.
  • Finns det några innovativa användningsområden för durra som konsumenterna kanske ännu inte känner till? Durra mjölmix ger en fantastisk färsk pasta, är också lämplig för lasagne och potatisrätt till julmiddagen. Fullkornsdurramjöl kan användas till surdegsrot och är också bra som bordsmjöl för bakning.
  • Vilka tips skulle du ge till den som provar durralefting för första gången? Experimentera gärna med hur det passar dina smaklökar och testa Fullkorns- eller Durramjölsblandningen som den är eller blandad.

Tips för att börja ett glutenfritt liv


Det kan ta tid att vänja sig vid en ny diet: bli inte avskräckt om du gör misstag vid glutenfri matlagning eller bakning. Att lära sig är en del av processen.

Planera dina måltider i förväg: det hjälper dig att undvika frestelser i form av glutenhaltiga livsmedel. Hitta glutenfria recept från dina favoritrestauranger.

Ha glutenfria snacks till hands: på så sätt har du alltid något att äta när du blir hungrig.

Fråga och se till att rätterna är glutenfria: När du äter ute, fråga om de erbjuder glutenfria alternativ.

Förvara livsmedel och ingredienser på rätt sätt: se till att glutenfria och glutenhaltiga livsmedel aldrig kommer i kontakt med varandra. Om det behövs, använd andra redskap och tillbehör, t.ex. skärbrädor, kavel och stekpannor, endast för glutenfri bakning och matlagning.


För mer information om glutenfri kost, se följande källor som vi använder:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.

Andra relaterade artiklar

Dela artikeln