Startsida " Glutenfria recept " Glutenfria över natten semlor
Glutenfria över natten semlor
Publicerad på
Glutenfria över natten semlor
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Tillagningstid
20
minuterGlutenfria över natten semlor är lätta att göra! Blanda ingredienserna i en skål på kvällen, låt jäsa i kylen och ha nygräddade semlor på morgonen. Det här receptet är värt att lära ut till alla bagare i familjen!
Ingredienser
4 dl vatten/mjölk
1 tsk torrjäst
n 1 tsk salt
3 dl Glutenfri Durramjölblandning från Virtasalmen Viljatuote
0,5 dl Glutenfria Teff grötflingor från Virtasalmen Viljatuote
Beredning
- Lös upp jästen i handvarmt vatten och tillsätt salt och mjölblandningen. Blanda till en jämn deg. Det är inte nödvändigt att knåda degen. Degen kommer att svälla till en tjock gröt efter att ha stått en stund.
- Täck skålen med plastfolie och ställ i kylskåp i 12-18 timmar.
- Ta ut degklumpar stora som en semla med hjälp av en sked och sätt på en bakplåt. Om du vill kan du forma semlorna med fuktade händer. Grädda i 225°C i ca 20 minuter.
Tips
- Om du vill kan du ersätta helt och hållet eller delar av Teff grötflingorna med en annan produkt från Virtasalmen Viljatuote, till exempel Havreflingor, Linfrökross eller Bovetekross. Degen ska förbli en tjock gröt.
OBS! Durramjölblandningen sväller efter att ha stått över natten.
Problemet är att hitta produkter som definitivt inte är havre och andra spannmål som råg, vete och korn, eftersom havre i tester har orsakat kraftiga reaktioner,
Jag skulle vilja få lite vägledning av er om hur man bakar bröd osv.
Tack
Hej Pertti,
I så fall är alla våra mjölblandningar lämpliga för dig, förutom havremjölblandningen 🙂 Alla våra produkter är glutenfria (inget vete, råg eller korn) och havre används endast i havreprodukter. På vår webbplats hittar du massor av recept på bröd och semlor som passar din diet.
Till exempel är det här receptet för över natten semlor enkelt och jag rekommenderar att du provar det!
Varifrån kommer fröna på semlorna på bilden?
Hej Jaska,
Frön är det lilla extra 🙂 Det är lätt att piffa upp semlorna genom att strö över frön eller ost innan de gräddas.
havreJag har testat det här receptet tre gånger (i stället för teff). Och varje gång får jag platta patties. Nu tror jag inte längre att det är mitt fel. :O
Hallå?
Det låter som om degen var för lös eller att jästen inte var rätt. Har du provat att tillsätta mer mjöl, t.ex. 3,5-4 dl? Mängden mjöl som tas med Desimita är mycket bagerispecifik, så våra 3 dl kan vara för lite för dig. Små teffflingor och havregryn har förmodligen också olika storlek, så detta kan också bidra till degens löshet.
Första gången jag gjorde dem var de helt underbara. Jag bytte ut grötflingorna mot din mörka mjölmix. Jag höjde i kylen i 13 timmar. Inget mer behov av köpta rullar, mums.
Hallå där! Jag har försökt denna instruktion två gånger, utan framgång. Degen förblir lös efter jäsningen och bullarna blir helt platta och sprider sig åt sidorna. Liknar inte rullar alls 😂
Hallå?
Hmm... Det låter som om det var för lite mjöl i degen eller att torrjästen inte längre var i gott skick. Vi märkte dock en liten skillnad i satserna av durramjölblandning, så jag skulle satsa på att den skyldige den här gången är skillnaden i satserna av mjölblandningar som används för att göra degen. tsk Om du har psyllium hemma kan du lägga till 0,5-1 i mjölet. Du kan också tillsätta sorghum-mjölblandningen lite åt gången till degen. Degen ska förbli ganska lös så att rullarna blir mjuka.
Jag hoppas att detta hjälper!
Kan du göra dessa med dina andra mjölsorter?
Hallå?
Vi har inte provat det med det här receptet ännu, men det borde fungera med andra mjölblandningar 😊.
Hallå där! Här också, efter ett par experiment. Om det är jästen, mjölmängden, kylskåpet eller nattens längd. När jag tog ut degen ur kylskåpet såg den redan tjockare ut, men..vätska hade sipprat ut i botten. Kanske psyllium bör läggas till 🤔
Hej Satu,
Först och främst vill jag vara säker på att du gjorde rullarna med Durra mjölmix? fullkornsdurramjöl durramjöl fullkornsdurramjöl Om du använde, är det bara och kan fungera som du beskriver. behöver psyllium om du vill göra rullar med det.
Kan du klara dig utan kylfasen? Vad sägs om färsk jäst?
Hej Satu,
Du kan göra det utan kylfasen, men då är receptet ett recept på vanliga frallor. Du kan byta ut torrjästen mot färsk jäst. 1 pss(11g) torrjäst motsvarar ca 30g färsk jäst. Här är receptet på frallor gjorda med sorghum-mjölblandning:
.
4 dl vatten
1 pss torrjäst
tsk 1 salt
msk 1 socker
25 g smör / 0,25 dl olja
n. 5,5 dl Durra mjölblandning
Lös upp jäst och socker i vatten som är ca 42°C och låt blandningen bubbla i ca 10 minuter.
Tillsätt salt.
Rör ner det mesta av mjölet.
Tillsätt smöret/oljan och sedan resten av mjölet.
Knåda degen tills den är smidig.
Låt rullarna jäsa i ca 30 minuter.
Smörj de jästa rullarna med smör och socker.
Grädda i 225°C i 20 - 25 minuter.