Hemsidan " Lätt glutenfri mjölblandning " Glutenfri och vegansk lemonadpaj
Glutenfri och vegansk lemonadpaj
Recept publicerat
Limepaj
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Tillagningstid
15
minuterIngredienser
3 dl (225 g) Virtasalmen Cereal Product glutenfri lätt mjölmix
0,5 dl socker
0,5 dl farinsocker
0,25 tsk salt
100 g veganskt "smör", t.ex. Eleplant eller Naturli, rumstempererat
2 rkl sojayoghurt med vanilj, grekisk stil
- Fyllning
4 dl kokosmjölk
1 dl sojayoghurt med vanilj, grekisk stil
1 dl limesaft (ca 2 limefrukter)
2 dl florsocker
2 tl agar agar pulver
1 rivet limeskal
(1 tesked matcha eller annat grönt pulver)
- Dessutom
2 lime för garnering
Vegansk whiskey med skum
Beredning
- Förvärm ugnen till 180 grader.
- Smörj en 24 cm långpanna med veganskt "smör"
- Blanda ihop de torra ingredienserna till bottnen: mjölblandning, socker och salt. Vänd ner det rumstempererade, lätt mjukade "smöret". Tillsätt sojayoghurten och knåda degen för hand tills den är smidig.
- Tryck ut bottnen jämnt över den smorda formens botten och sidor. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills bottnen fått färg.
- Låt bottnen svalna helt innan du lägger på fyllningen.
- Vispa ihop 2 dl kokosmjölk, limesaft, sojayoghurt, florsocker, rivet limeskal och grönt pulver i en skål. Grönt pulver är inte obligatoriskt, det ger en lätt grönaktig nyans till pajen.
- Blanda 2 dl kokosmjölk och 2 tsk agarpulver i en kastrull. Låt vätskan koka upp och låt den bubbla på låg värme i 2-3 minuter.
- Häll kokosmjölk-agarblandningen i vätskan i skålen och rör om tills den är jämn. Häll vätskan över den kylda pajskorpan.
- Låt citronpajen stelna i kylen över natten.
- Ta försiktigt ut limepajen ur formen och garnera med tunna skivor av lime.
- Servera pajen med vispad grädde.
Tiina Strandberg | My Berry Forest
Tips
- Den här pajbotten är en utmärkt glutenfri och vegansk bas för alla typer av pajer. Prova den också som en citronversion eller med bär, till exempel!