Hemsidan " Glutenfria recept " Pizzor och Street Food " Glutenfritt Gyros-bröd
Glutenfritt Gyros-bröd
Publicerad på
Glutenfritt Gyros-bröd
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
"Gyros" är grekiska och betyder "att vända" eller "att snurra". Gyros har fått sitt namn från tillagningssättet - köttet roteras på en långsamt snurrande grill i flera timmar. Gyros är den grekiska motsvarigheten till kebab. Det goda, kryddade köttet lindas in i tunnbröd och serveras traditionellt med till exempel isbergssallad, tomat, rödlök och tzatzikisås.
Ingredienser, 4 stycken
1,25 dl vatten
2 tsk jungfruolivolja
0,5 tsk salt
Beredning
- Mät upp vatten och olja i en bunke. Tillsätt salt och mjöl i två omgångar medan du arbetar degen så att ingredienserna blandas väl. Låt degen vila i bunken under en duk i ca 10 minuter.
- Dela degen i fyra delar och kavla ut dem på mjölat bakbord till ca 2 mm tunna limpor.
- Stek brödet på båda sidor i en het stekpanna utan olja eller fett. Stek första sidan i ca 10-20 sekunder och vänd sedan. Använd en stekspade för att trycka till brödet så att luftfickor börjar bildas. När bruna fläckar syns på båda sidor av brödet är det klart.
- Du kan äta brödet som det är eller göra rullar med valfritt pålägg.
Tips
- Brödet förblir mjukt om du täcker det med en trasa efter gräddningen.