Startsida " Glutenfria recept " Söta bakverk " Glutenfri Bärkvarg-randkaka
Glutenfri Bärkvarg-randkaka
Publicerad på
Glutenfri Bärkvarg-randkaka
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Portioner
1
bakplåtTillagningstid
20
minuterDen här kakan påminner om en somrig hallonodling och för tankarna till sköna promenader i skogen, varefter man sitter på terrassen i solskenet och njuter av nybakade delikatesser. De tre olika lagren i kakan är sammanflätade för att skapa en saftig och komplex smakupplevelse.
Ingredienser
- Ljus deg
5 dl Glutenfri Durramjölblandning från Virtasalmen Viljatuote
2,5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2,5 dl socker
250 g smör
4 ägg
1,5 dl mjölk
- Chokladränder
100 g glutenfri mörk konditorchoklad
10 g smör
2 msk glutenfritt mörkt kakaopulver
2 msk mjölk, grädde eller annan vätska
- Kvargblandningen
250 g kvarg
2 bitar ägg
0,75 dl socker + färska hallon och blåbär ca 150 g totalt
- För dekoration
50 g bär och vispad grädde
Beredning
- Tillsätt mörk choklad, 10 g smör, kakao och mjölk i ett vattenbad. Värm tills chokladen har smält och blandningen är jämn. Låt svalna till rumstemperatur.
- Blanda de torra ingredienserna för den ljusa degen i en separat skål. Vispa det rumstempererade smöret och sockret fluffigt i en separat skål. Tillsätt ägg och mjöl omväxlande. Tillsätt mjölken i smeten. Vispa till en jämn smet.
- Mät upp och blanda kvarg, ägg och socker i en separat skål.
- Bred ut den ljusa degen på ett bakplåtspapper (ca 30 cm x 40 cm). Skeda chokladblandningen över den ljusa degen på ca fem ställen. Använd en ätpinne eller gaffel och blanda degarna ihop lite. Skeda kvargblandningen över pajen och blanda ytan något. Lägg bären på toppen och tryck ner dem lätt i degen.
- Baka i 200°C varm ugn i ca 20-25 minuter.
- Låt svalna och servera med vispad grädde och färska bär.
Tips
- kvarg För att göra en påskkaka, dekorera toppen med små påskägg och chips efter gräddning och tillsätt lite och citron till den vispade grädden.