Hemsidan " Glutenfria recept " Söta bakverk " Glutenfri honungskaka

Glutenfri honungskaka

Glutenfri honungskaka

Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
5.0 från 2 röster
Portioner

9-11

st
Tillagningstid

6

minuter

Glutenfri honungskaka är ett utsökt och imponerande tillskott till bordet!

Ingredienser

Beredning

  • Vispa äggens konsistens i en skål av glas eller stål och tillsätt honung och socker. Häll smöret över toppen. Värm upp blandningen i ett vattenbad tills smöret har smält. Rör om då och då. Ta upp skålen ur vattenbadet. Tillsätt bakpulver i blandningen och rör om så att det smälter in. Tillsätt slutligen mjölet och rör om gradvis tills degen är smidig.
  • Häll upp degen på en mjölad bräda och kavla ut den med hjälp av mjölet tills den inte längre fastnar på fingrarna. Dela upp degen i 8 delar. Kavla ut varje bit mycket tunt på ett bakplåtspapper och tryck ut den till en rund kringla med hjälp av en kakform (20 cm). Spara överflödet runt kanterna. Om du använder en 24 cm kakform gör du bara 7 lager.
  • Lägg över bottnarna på en bakplåt med hjälp av ett bakplåtspapper och stick hål i dem med en gaffel. Baka i 175 grader varm ugn i 6 minuter. Du kan placera flera bottnar sida vid sida på en bakplåt. När de kommer ut ur ugnen är de gyllene och mjuka.
  • Baka i ugnen, även de överblivna kantbitarna. Lägg bitarna i en plastpåse och krossa dem till fina smulor.
  • Förbered fyllningen. Vispa grädden och florsockret till hårt skum. Rör ner gräddfilen.
  • kaka msk När bottnarna har svalnat, montera: fukta bottnarna med lite äppeljuice om du vill och skeda 3 fyllningar på toppen. Upprepa för de återstående bitarna. Frost resten av honungskakan med fyllningen och strö smulorna du krossade över toppen.

    Ställ in honungskakan i kylskåp, gärna över natten. Ina Elevant |Glutenfri

6 Kommentarer

  1. Jag kom loss och 8 till botten, när 24 var min tårtring
    Fortfarande en intressant bekantskap. Och absolut inte överdrivet söt. Idag äter vi vid middagstid 👍

    1. Hej Elsa,
      Storleken på kakformen var utelämnad i receptet! kaka Jag använde en 20 cm långpanna, men det går bra med en större. I så fall blir lagren sju istället för åtta. Degen klibbar först fast i fingrarna och är riktigt mjuk, men det går att forma den till en rullbar form på bordet med hjälp av mjöl. kaka Hoppas att du tyckte om det! 🙂

  2. Hallå där!
    Kan jag använda en Beceli i den här bakelsen och minska sockret med en halv matsked utan att det påverkar bakelsen? Det ser jättegott ut och lite speciellt, till exempel för ett julbord.
    Med celiaki, pre-diabetes och högt kolesterol finns det ett litet problem. Näringsvärden skulle vara viktiga när man måste dra ner på socker och fett (och naturligtvis spannmål).
    Och i det här fallet med pre-diabetes måste sockerbalansen vara särskilt bevakad. Det här är vad jag har låtit mig bli tillsagd.

    Hälsningar Vuokko (inte en ros, men en blomma :))

    1. Hej Vuokko,

      Vi har inte provat det här receptet med något annat än smör, men jag tror att det skulle fungera. Smaken kan bli lite annorlunda, eftersom smör har en starkare smak än margarin. Så det är inte värt att kompromissa med honungens kvalitet för att få mycket smak i kakan! Observera att Becel rekommenderar att du använder minst 60% margarin i din bakning.

  3. msk Hur mycket 4 honung finns det i gram? Honung är mycket svårt att mäta med en sked.

    1. Hej Vappu,

      En matsked honung är cirka 20 g, så för detta recept får du cirka 80 gram honung 🙂 Du kan droppa lite olja på matskedsmåttet, så att honungen lätt rinner ut ur måttet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.