Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfria risrullar
Glutenfria risrullar
Publicerad på
Glutenfria risrullar
Recept av Helka Tukiainen
Tillagningstid
10
minuterIngredienser
- Rispudding
25 g smör
1 l laktosfri hel- eller skummjölksdryck
2,5 dl gröt ris
1 tsk salt
- Deg
0,5 l ljummet vatten
30 g färsk jäst (eller torrjäst 1 påse)
1 tsk salt
0,25 dl smör- eller margarinsås
Om du använder torrjäst ska du komma ihåg att vattentemperaturen är 42 grader Celsius, vilket innebär att vattnet är ljummet.
Beredning
- Rispudding
- Lägg smöret i botten av kastrullen och låt det smälta.
- Tillsätt mjölkdrycken och låt koka upp.
- Tillsätt riset och rör om hela tiden så att riset inte kokar.
- När gröten kokar upp, placera ett stålgaller under grytan.
- Sänk temperaturen och låt gröten sjuda i 40 minuter, rör om då och då.
- Tillsätt slutligen salt och låt gröten svalna under lock.
- Deg
- Blanda jäst och salt i ljummet vatten.
- Tillsätt mjölet gradvis och när degen är tjock, tillsätt det skurna margarinet och resten av mjölet och knåda degen väl, antingen för hand eller med en maskin.
- Degen är sedan mycket väl knådad när den lossnar från skålens kanter.
- Lägg resten av mjölpaketet i botten av bunken och skopa med en matsked upp degklumpar och forma dem med mjölade händer till runda kakor direkt på bakplåtspapperet.
- Klicka ut kakorna till ca ½ cm tjocklek. msk Fördela ca 1 dl risgrynsgröt ovanpå och sprid ut den jämnt runt kanterna.
- Förvärm ugnen till 250 grader.
- Låt blommorna jäsa tills ugnen har önskad temperatur och grädda dem gyllenbruna, ca 10-15 minuter beroende på ugn.
- Smörj blommorna med smör med en skvätt mjölk och lite salt om du inte använder kraftigt saltat smör.
Dessa är helt underbara, även en Savoyard kan göra denna karelska delikatess. Botten är bubblande, även om ytan är krispig.
Mari K Ja, även savolaxarna vet hur man bakar risrullar, som man säger här i Norra Karelen. Kul att höra att du gillar dem! 😋👍