Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfria risrullar

Glutenfria risrullar

Glutenfria risrullar

Recept av Helka Tukiainen
0.0 från 0 röster
Tillagningstid

10

minuter

Ingredienser

  • Rispudding
  • 25 g smör

  • 1 l laktosfri hel- eller skummjölksdryck

  • 2,5 dl gröt ris

  • 1 tsk salt

  • Deg
  • 0,5 l ljummet vatten

  • 30 g färsk jäst (eller torrjäst 1 påse)

  • 1 tsk salt

  • 400 g Virtasalmi Grain Product Light Glutenfri Mjölpuré

  • 0,25 dl smör- eller margarinsås

  • Om du använder torrjäst ska du komma ihåg att vattentemperaturen är 42 grader Celsius, vilket innebär att vattnet är ljummet.

Beredning

  • Rispudding
  • Lägg smöret i botten av kastrullen och låt det smälta.
  • Tillsätt mjölkdrycken och låt koka upp.
  • Tillsätt riset och rör om hela tiden så att riset inte kokar.
  • När gröten kokar upp, placera ett stålgaller under grytan.
  • Sänk temperaturen och låt gröten sjuda i 40 minuter, rör om då och då.
  • Tillsätt slutligen salt och låt gröten svalna under lock.
  • Deg
  • Blanda jäst och salt i ljummet vatten.
  • Tillsätt mjölet gradvis och när degen är tjock, tillsätt det skurna margarinet och resten av mjölet och knåda degen väl, antingen för hand eller med en maskin.
  • Degen är sedan mycket väl knådad när den lossnar från skålens kanter.
  • Lägg resten av mjölpaketet i botten av bunken och skopa med en matsked upp degklumpar och forma dem med mjölade händer till runda kakor direkt på bakplåtspapperet.
  • Klicka ut kakorna till ca ½ cm tjocklek. msk Fördela ca 1 dl risgrynsgröt ovanpå och sprid ut den jämnt runt kanterna.
  • Förvärm ugnen till 250 grader.
  • Låt blommorna jäsa tills ugnen har önskad temperatur och grädda dem gyllenbruna, ca 10-15 minuter beroende på ugn.
  • Smörj blommorna med smör med en skvätt mjölk och lite salt om du inte använder kraftigt saltat smör.

2 Kommentarer

  1. Dessa är helt underbara, även en Savoyard kan göra denna karelska delikatess. Botten är bubblande, även om ytan är krispig.

    1. Mari K Ja, även savolaxarna vet hur man bakar risrullar, som man säger här i Norra Karelen. Kul att höra att du gillar dem! 😋👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *.

Den här webbplatsen skyddas av reCAPTCHA och omfattas av Googles sekretesspolicy och användarvillkor.