Hemsidan " Glutenfria recept " Glutenfria munkar
Glutenfria munkar
Publicerad på
Glutenfria munkar
Recept av Virtasalmen Viljatuote Oy
Glutenfria munkar är ett måste för vårens firande av påskhelgen. Prova vårt enkla recept så kommer du också att älska det.
Ingredienser
5 dl mjölk
50 g jäst
2 ägg
1,5 dl socker
2 tsk kardemumma
1 tsk salt
0,5 tsk vaniljsocker
100 g smör
(1 tsk psyllium kan tillsättas till mjölet)
Olja för fritering
socker för glasyr
Beredning
- Värm mjölken till ljummet tillstånd och lös upp jästen i den.
- Blanda i ägg, salt, socker, kryddor och lite av mjölet.
- Fortsätt att blanda och tillsätt det mjuka smöret och resten av mjölet.
- Använd helst en mixer för att blanda degen, eller förbered degen noggrant för hand. Maskintillverkad deg kräver mindre mjöl än handgjord deg.
- Stjälp upp degen på bakplåtspapper och låt den vila i ca 5 minuter.
- Gör två stänger av degen och dela dem i små bitar.
- Rulla bitarna till små bollar och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
- Låt bullarna jäsa övertäckta med bakplåtspapper i ca 30 minuter i en ugn med en kokhet vattenkokare på botten. Lämna ett mellanrum mellan bakplåten och vattenkokaren så att den varma luften kan cirkulera ordentligt. Två bakplåtar kan ställas in i ugnen samtidigt för att jäsa.
- Tryck ett hål i mitten av de upphöjda bullarna med tummen och forma med fingrarna till en ringlet.
- Hetta upp oljan i en kastrull eller gryta till 170-180 grader.
- Stek några munkringar i taget och vänd dem ibland tills de har fått fin färg.
- Låt fettet rinna av på hushållspapper och sockra munkarna.
- Glutenfria munkar är som bäst när de är färska
Jag bakar mycket "från grunden", det är bra från känslan av det.
Jag gjorde den här precis som receptet på en matberedare. Jag fick dock använda 11 dl mjöl, men även då var degen ganska lös och knepig att baka. Goda munkar i slutändan!
Hej Heli!
Tack för din feedback. Ibland kan degen kräva mer mjöl. Kul att du vågade tillsätta mer och huvudsaken är att slutresultatet smakade bra.
Hej Jag bakade en dubbel sats munkar enligt instruktionerna på sidan av bulle- och mjölboxen, jag mätte ingredienserna noggrant, blandade med en elektrisk mixer (inte med degkrokar). Degen blev riktigt bra, lätt att baka och fastnade inte i mina händer.
En så bra mjölmix att jag definitivt kommer att beställa en större påse nästa gång.
Hej Mirja,
Tack för ditt underbara meddelande! Låter som om semestern blev utsökt 🙂
Hej! Tack för det fantastiska receptet! Finns det ett näringsfaktablad tillgängligt? (glutenfria munkar)
Hej Annica,
Tack för din kommentar! Tyvärr har vi inte näringsinnehållet beräknat från våra recept.
Kan munkar stekas med en lätt mjölblandning 😍m
Hej Seija!
Ja, det kan du göra. mjölblandning Till skillnad från bullmjölsmixen innehåller Ljus Glutenfri Mjölblandning bovete, vilket är den största skillnaden mellan de två mjölsorterna. 🙂
Hej på er!
May Day ätbara eller smälta i munnen munkar visade sig bra. Jag är säker på att vem som helst kan göra spannmålsbollmjöl, eftersom jag var i den gruppen som rörde mig. Jag har gjort öronrullar med god framgång och Virtasalmi bullemjöl är de bästa, du kan lägga till bindemedlet i dem.
Hej
Dessa var bättre än de vanliga denna majdag. Jag går vidare, tack...
Hallå?
Härligt att höra att munkarna har varit framgångsrika där också!